fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrivremena uprava odgovorno upravlja aktivom i pasivom

Privremena uprava odgovorno upravlja aktivom i pasivom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privremena uprava Atlas banke na odgovaran i posvećen način upravlja njenom aktivom i pasivom, u uslovima moratorijuma, ocijenjeno je na sjednici Savjeta Centralne banke (CBCG).

Glavna tema sjednice, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić, odnosila na se aktuelnu situaciju u Atlas banci.

Iz CCBG su kazali da je direktor Sektora za kontrolu banaka, Dejan Vujačić, upoznao članove Savjeta sa najnovijim informacijama o stanju i kretanjima u ovoj banci, kao i aktivnostima privremene uprave.

“Pozitivnim je ocijenjeno smanjenje nivoa garantovanih depozita, sa 103 miliona EUR koliko su iznosili prilikom uvođenja privremene uprave, na 91 milion EUR na kraju januara ove godine, jer se, na taj način, smanjuje i potencijalna obaveza Fonda za zaštitu depozita (FZD)”, rekli su iz CBCG.

Savjet će, kako je saopšteno, nastaviti da prati aktivnosti privremene uprave u Atlas banci, posebno u svijetlu činjenice da se približava istek roka za dokapitalizaciju.

Na sjednici su analizirani i najznačajniji bankarski indikatori.

Iz CBCG su naveli da kamatne stope nastavljaju trend pada, pa je na kraju februara prosječna ponderisana aktivna efektivna kamatna stopa iznosila 6,26 odsto, pri čemu ona za preduzeća iznosi 4,8 odsto, a za građane 7,75 odsto.

“Takođe, nastavljen je trend pada loših kredita i oni su na kraju februara iznosili 5,04 odsto, isključujući Atlas banku, dok su krediti koji kasne preko 90 dana iznosili 2,91 odsto”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije