fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPrivredi odobrili 270 miliona EUR

Privredi odobrili 270 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono-razvojni fond (IRF) je u prošloj godini odobrio 860 kredita, ukupne vrijednosti 270 miliona EUR.

“Broj plasmana je povećan 60 odsto, a ostvareni rezultat 15 odsto u odnosu na 2019. godinu. Dakle, još jedna rekordna godina i u ovako teškim uslovima”, kazali su Pobjedi predstavnici IRF-a.

Oni su naveli da se 60 odsto plasmana odnosi na kredite do 50 hiljada EUR, namijenjenim poljoprivrednicima, mikro, malim preduzećima, početnicima u biznisu, zanatlijama, ženama u biznisu.

Iz IRF-a su saopštili da su završili 200 reprograma i uradili 800 moratorijuma u cilju održavanja likvidnosti privrede.

“U ovoj teškoj i izazovnoj godini, zahvaljujući posvećenom i profesionalnom radu zaposlenih, uz mnogo pritisaka i odricanja, IRF je sve kapacitete stavio u funkciju održavanja likvidnosti preduzeća, ali smo vodili računa da se obezbijede i krediti za investicije kako bi preduzeća u ovim teškim vremenima nastavila sa razvojnim aktivnostima. Sve to je imalo za cilj održavanje ekonomskih aktivnosti”, ocijenili su iz IRF-a.

Iz te institucije su dodali da su u posljednjoj deceniji plasirali ukupno 1,3 milijarde EUR, a 1,1 milijardu za vrijeme posljednjeg menadžmenta od 2014. do prošle godine.

“Posebna pažnja bila je posvećena likvidnosti mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i poljoprivrednicima i domaćoj proizvodnji i to kroz instrument faktoringa koji obezbjeđuje toj ciljnoj grupi novac u roku od sedam do 30 dana, a ne nakon 90, 120, a često i duže je trajala naplata faktura”, objasnili su iz IRF-a.

Za te preduzetnike, kako su dodali, od posebne važnosti je da mogu prodati i naplatiti svoj proizvod i upravo je IRF vodio računa o tim aspektima razvoja malog biznisa.

“Početnike u biznisu smo dodatno stimulsali sa kamatnom stopom nula za nezaposlene fakultetski obrazovane ljude, tehnološke viškove i žene u biznisu”, saopštili su predstavnici IRF-a.

Oni su podsjetili da novčana sredstva nabavljaju na međunardnom tržištu od međunarodnih partnera, ali i da kontinuirano sarađuju sa crnogorskim bankama, opštinama, ministarstvima i javnim preduzećima, a sve u cilju podrške unapređenju rasta i razvoja crnogorske privrede.

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...