fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU postavljanje nove rasvjete u Gusinju uloženo 37,5 hiljada USD

U postavljanje nove rasvjete u Gusinju uloženo 37,5 hiljada USD

Gusinje, (MINA-BUSINESS) – Norveška je kroz projekat Norveška za vas – Crna Gora, podržala postavljanje nove javne LED rasvjete u četiri ulice naselja Begluci u Gusinju, za šta je izdvojeno 37,5 hiljada USD.

Zahvaljujući tom infrastrukturnom projektu koji je sprovela opština Gusinje, unaprijeđena je bezbjednost za više od 800 stanovnika tog naselja.

Predsjednica opštine Gusinje, Anela Čekić, kazala je da je unapređenje infrastrukture jedan od prioriteta te opštine.

“Uz podršku Norveške uspjeli smo da povećamo bezbjednost naših stanovnika koji žive u četiri ulice naselja Begluci, jer ovaj dio grada sada je osvjetljen novom LED rasvjetom. Opština Gusinje nastavlja sa razvojem i vjerujemo da će Norveška ostati naš partner”, rekla je Anela Čekić.

Opština Gusinje je, kako je saopšteno, sprovela taj projekat u okviru javnog poziva za razvoj lokalne infrastrukture, u okviru projekta Norveška za vas – Crna Gora.

Norveška je obezbijedila 33,45 hiljada USD, a Opština Gusinje 4,05 hiljada USD.

Projekat je obuhvatao postavljanje 25 stubova i svjetiljki jačine 700 miliampera. Time je energetska efikasnost javne rasvjete u Gusinju dostigla 15 odsto u odnosu na standarde.

Menadžer projekta Norveška za vas – Crna Gora, Armen Čekić, rekao je da, pored toga što je taj projekat obezbijedio bolje životne uslove za desetine domaćinstava, bitno je istaći domaćinski i odgovoran odnos lokalne samouprave u realizaciji projekta.

“To se odnosi i na buduće troškove održavanja, jer LED rasvjeta smanjuje potrošnju energije i do 70 odsto”, rekao je Armen Čekić.

Projekat Norveška za vas – Crna Gora ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

Projekat finansira Norveška sa 1,4 miliona EUR, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Najčitanije