fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTrgovanje oprezno zbog inflacije

Trgovanje oprezno zbog inflacije

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su porasle, druge uzastopno, ali se trgovalo oprezno zbog strahovanja od jačanja inflacije i zaoštravanja monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,65 odsto na 34.756 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 odsto na 4.229 poena, a Nasdaq indeks 0,5 odsto na 13.814 bodova.

Indeksi su se cijele sedmice izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, u zavisnosti od toga je li na tržištu prevladao strah od jačanja inflacije ili je popustio, prenosi Hina.

Tako su na najvećoj svjetskoj berzi cijene dionica osjetno pale u četvrtak, kada je Agencija za zapošljavanje (ADP) objavila da je u maju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 978 hiljada, oko 300 hiljada više nego što se očekivalo.

Snažan rast zapošljavanja izazvao je zabrinutosti u vezi jačanja inflacionih pritisaka, što bi moglo navesti američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed) na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje.

No, već u petak su berzanski indeksi znatno porasli, jer je Vladin izvještaj pokazao da je u SAD-u u maju ukupno zaposleno 559 hiljada ljudi, nešto manje od očekivanih 650 hiljada.

Stoga su popustila strahovanja od pretjeranog jačanja potrošnje i inflacije.

„Taj izvještaj je smanjio pritisak na Fed, omogućilo mu da strpljivo čeka razvoj situacije i zadrži kamatne stope niske. A niske kamate pogoduju rizičnijim investicijama”, rekao je direktor u firmi Cresset Capital Management, Jack Ablin.

Posljednji podaci pokazuju da se inflacija kreće oko tri odsto, što je znatno iznad Fed-ove planirane vrijednosti od dva odsto.

No, zvničnici Feda neprestano ponavljaju da će rast inflacije biti privremen i da će nastaviti da vode popustljivu monetarnu politiku.

Ipak, neki od njih poručuju i da se bliži vrijeme kada bi trebalo započeti raspravu o smanjenju iznosa za kupovinu državnih obveznica, što bi bio prvi korak prema zaoštravanju monetarne politike.

„Tržište analizira snažne ekonomske podatke i inflacione pritiske, pa procjenjuje kada bi Fed mogao početi da smanjuje podsticaje i kako to uračunati u cijene dionica”, rekao je direktor u firmi Alger, Brad Neuman.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,7 odsto na 7.069 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1 odsto na 15.692 poena, a pariski CAC 0,5 odsto na 6.515 bodova.

Na Tokijskoj berzi, Nikkei indeks je oslabio 0,7 odsto na 28.941 bod.

Najčitanije