fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBlagi rast indeksa

Blagi rast indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones blago porasli, ali se trgovalo oprezno, jer nije bilo novih vijesti koje bi mogle podstaći tržište.

Dow Jones je ojačao 0,08 odsto na 38.884 boda, dok je S&P 500 porastao 0,13 odsto na 5.187 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,1 odsto na 16.332 boda, prenosi Hrportfolio.

Nakon tri dana znatnog rasta indeksa, u utorak se na najvećoj svjetskoj berzi trgovalo oprezno.

Podršku tržištu i dalje pruža nada ulagača da će američka centralna banka početi da smanjuje kamatne stope u septembru, nakon što su podaci, objavljeni prošloga petka, pokazali da se tržište rada “hladi”, što bi moglo značiti da bi idućih mjeseci inflacija mogla popustiti.

Ulagače u tom uvjerenju nije pokolebao ni predsjednik ogranka Feda u Minneapolisu Neel Kashkari, koji je kazao da bi zbog povišene inflacije i snažnog tržišta nekretnina Fed mogao zadržati kamate na sadašnjim nivoima i u ostatku godine.

Podršku tržištu pružaju kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 77 odsto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,22 odsto na 8.313 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,4 odsto, na 18.430 bodova, a pariski CAC 0,99 odsto na 8.075 bodova.

Snažan rast indeksa zahvaljuje se očekivanjima da bi Evropska centralna banka već idućeg mjeseca mogla smanjiti kamatne stope.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorske odbojkašice bolje i od Gruzije

Podgorica, (MINA) - Ženska odbojkaška reprezentacija Crne Gore pobijedila je danas u Podgorici selekciju...