fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTeška ali uspješna godina u bankarskom sektoru

Teška ali uspješna godina u bankarskom sektoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ova godina je u bankarskom sektoru Crne Gore bila teška, ali veoma uspješna, što potvrđuju njegovi ključni indikatori koji danas imaju istorijski najpovoljnije vrijednosti, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On se danas sastao sa članom Odbora direktora Lovćen banke, Ernstom Weltekeom, kojem je predstavljeno stanje u bankarskom sektoru Crne Gore.

Iz CBCG je saopšteno da je Žugić rekao da se glavna aktivnost vrhovne monetarne institucije planirana za narednu godinu odnosi na implementaciju AQR-a, odnosno sprovođenje nezavisne procjene kvaliteta aktive.

„U zavisnosti od rezultata procjene i ukoliko se za tim ukaže potreba, CBCG će postaviti zahtjeve za zdraviju aktivu, dodatno smanjenje nekvalitetnih kredita (NPL) i rast kapitala“, dodao je Žugić.

Welteke je informisao Žugića o daljim planovima Lovćen banke, usmjerenim na snaženje njene pozicije na domaćem tržištu i istakao da će ova banka nastojati da, i u budućnosti, daje svoj doprinos pozitivnom stanju bankarskog sektora.

Welteke je, tokom svoje bogate karijere, obavljao i funkciju predsjednika Banke Njemačke, odnosno Bundesbanka i ministra u Vladi Njemačke.

Najčitanije