fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPort of Adria zabilježila gubitak od 32,5 miliona EUR

Port of Adria zabilježila gubitak od 32,5 miliona EUR

Bar, (MINA-BUSINESS) – Barska kompanija Port of Adria na kraju septembra je zabilježila gubitak od oko 32,5 miliona EUR; dok je u istom periodu prošle godine on iznosio 30,2 miliona EUR, pokazali su finansijski izvještaji koje je objavila Montenegroberza.

U dokumentu su evidentirane i dugoročne obaveze firme, koje se odnose na dugoročne kredite u iznosu od 17 miliona EUR, dok je taj iznos krajem septembra prošle godine bio 18,5 miliona, piše Dan.

U bilansu uspjeha navodi se da je na kraju septembra Port of Adria imala prihod od prodaje od 5,34 miliona EUR, dok je u istom periodu prošle godine on bio 4,69 miliona. Кompanija je za prvih devet mjeseci ove godine imala gubitak od oko 2,33 miliona EUR nakon oporezivanja i on je uvećan u odnosu na isti period prošle godine kad je bio 1,34 miliona.

Firma ima sopstveni kapital vrijedan od 38,7 miliona EUR.

„Preduzeće je za godinu koja se završila 31. decembra 2019. godine ostvarilo gubitak od 1,66 miliona EUR. Prihodi od prodaje društva su se smanjili 21 odsto. Na značajan pad prihoda u 2019. godini uticalo je to da je društvo u 2018. godini
ostvarilo prihode od „project carga“ – za potrebe vjetroelektrane Možura, koji predstavlja jednokratni posao, tako da, ukoliko se isključi projektni teret, smanjenje prihoda od prodaje u 2019. godini u odnosu na 2018. je 3,5 odsto“, navodi se u revizorskom izvještaju kompanije za 2019. godinu.

Preduzeće, kako je objašnjeno, ima kontinuiranu finansijsku podršku od matične firme turskog Global Liman Isletmeleria, koja je neophodna za nastavak poslovanja.

Port of Adria, nekadašnji Кontejnerski terminal i generalni tereti, osnovano je odlukom o restrukturiranju putem odvajanja, uz osnivanje novog preduzeća, koju je donijela Skupština akcionara Luke Bar 2009. godine. Prenosom dijela imovine i kapitala Luke Bar, formiran je akcionarski kapital društva u iznosu od 65,2 miliona EUR koji čini 56,77 miliona običnih akcija.

U 2011. godini obavljeno je povećanje akcijskog kapitala društva u formi zatvorene emisije akcija u korist države. Ukupna nominalna vrijednost te emisije iznosila je 6,05 miliona EUR i istom je emitovano 12,04 miliona običnih akcija.

Ugovorom o kupoprodaji, 62,09 odsto državnog kapitala u društvu od 15. novembra 2013. godine, kompanija Global Ports holding postala je većinski vlasnik društva.

Global Ports holding posjeduje 62,09 odsto vlasničkih akcija kompanije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije