fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNagađanja o saudijskoj proizvodnji podigla cijene nafte

Nagađanja o saudijskoj proizvodnji podigla cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 USD, podstaknute procjenama da će Saudijska Arabija smanjiti proizvodnju i u septembru.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 74 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 85,73 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 98 centi višoj cijeni, od 81,56 USD, prenosi Hina.

U Londonu, ugovori s rokovima isporuke u septembru istekli su u ponedjeljak, i aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u oktobru, sa cijenom višom 89 centi od 85,3 USD.

Na kraju prošle sedmice, cijene su se na oba tržišta ustalile na najvišim vrijednostima od aprila, podržane smanjenim snabdijevanjem i procjenama da je američka centralna banka pri kraju ciklusa podizanja kamatnih stopa koje koči ekonomiju i potražnju.

U ponedjeljak, tržište su podstakla očekivanja da će Saudijska Arabija produžiti odluku o smanjenju snabdijevanja za milion barela dnevno i na septembar.

“Tržišne antene nagovještavaju rast cijena, a Saudijska Arabija definitivno će nastojati da pojača taj signal produženjem odluke o smanjenju proizvodnje”, smatra John Evans iz PVM-a.

Rijad je prema prvobitnoj odluci trebalo da smanjuje snabdijevanje za dodatnih milion barela u julu, da bi ga naknadno produžio i na avgust, pa su zalihe nafte u nekim dijelovima svijeta, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), počele da padaju, jer potražnja nadmašuje ponudu.

“Cijene nafte više su 18 odsto nego što su bile sredinom juna, jer tržište ponovo bilježi deficit, s obzirom na rekordno veliku potražnju i smanjeno saudijsko snabdijevanje, i mijenja pesimistične prognoze o rastu”, naveli su analitičari Goldman Sachsa u bilješci od nedjelje.

Banka procjenjuje da je globalna potražnja u julu porasla na rekordnih 102,8 miliona barela dnevno i podigla je procjenu rasta potražnje na osnovu poboljšanih procjena ekonomskog rasta u Indiji i SAD-u, koji bi trebalo da nadoknade smanjenju potrošnju u Kini.

Grupa ekonomista i analitičara, koje je Reuters anketirao, prognoziraju stagnaciju cijena nafte u ovoj godini, jer visoke kamatne stope obuzdavaju potražnju i neutrališu uticaj smanjenog snabdijevanja iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 49 centi na 85,37 USD.

preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Aleksandar Vucic

Vučić: Peru savjest zbog podrške Rezoluciji

Beograd, (MINA) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je mu je bila "odvratna igra"...