fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNafta poksupila na blizu 53 USD

Nafta poksupila na blizu 53 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima na blizu 53 USD, podržane očekivanjima da su vodeći proizvođači bliže sporazumu o značajnijem ograničenju snabdijevanja, kako bi se amortizovao pad potražnje zbog epidemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,11 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,97 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 93 centa višoj cijeni, od 48,11 USD, prenosi Hina.

Pažnja tržišta preusmjerena je na dvodnevni sastanak članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica u grupi nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom, koji počinje danas u Beču.

Saudijska Arabija i druge članice OPEC-a nastoje da uvjere Rusiju da im se pridruži u značajnom dodatnom ograničenju proizvodnje kako bi podržali cijene koje su potonule zbog smanjene potražnje pod uticajem epidemije koronavirusa.

Tehnički odbor nekoliko predstavnika članica OPEC-a, Rusije i drugih proizvođača preporučio je u utorak da se proizvodnja u drugom tromjesečju smanji za 600 hiljada do milion barela dnevno.

Trenutno OPEC+ smanjuje snabdijevanje za 1,7 miliona barela dnevno, prema sporazumu koji ističe krajem mjeseca.

Iranski ministar nafte, Bidžan Zanganeh, saopštio je da se tržište sučeljava s viškom u snabdijevanju.

„Nema sumnje da postoji neravnoteža između ponude i potražnje za naftom. Trenutno je ponuda na tržištu veća od potražnje”, rekao je Zanganeh.

OPEC i nezavisni proizvođači, kako je ocijenio, moraju uložiti maksimalne napore kako bi uravnotežili tržište.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 52,65 USD, što znači da je porasla jedan USD u odnosu na početak sedmice.

Najčitanije