fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMugoša: Površno statističko tumačenje rasta BDP-a nije relevantno

Mugoša: Površno statističko tumačenje rasta BDP-a nije relevantno

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani najbolje znaju koliko im je standard porastao u prethodnih godinu, pri čemu površno statističko tumačenje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) nije relevantno, saopštio je poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša.

Mugoša je, povodom objavljenih podataka o stopi rasta BDP-a u prvom kvartalu koja je iznosila 7,2 odsto, ukazao na par važnih detalja oko BDP-a i rekao da ga iznenađuje, posebno od nekih ekonomista u politici, pretjerano slavljenje ovog rezultata.

On ističe da je naravno dobro što BDP raste, ali da površno statističko tumačenje rasta BDP-a nije relevantno.

Mugoša je naveo da prvo treba pogledati u odnosu na koji period se upoređuje kretanje BDP-a i ukazuje da je u ovom slučaju to prvi kvartal prošle godine, kada je stopa realnog rasta BDP-a u Crnoj Gori iznosila minus 6,4 odsto i prema podacima Eurostata, tadašnji kvartalni pad crnogorskog BDP-a je bio najveći u Evropi.

Zato, kako je rekao, ovo povećanje BDP-a nije za preveliko hvaljenje.

On smatra da treba uvijek sagledati strukturu BDP-a koja govori o tome koliko je “kvalitetan” rast i da sve navedeno, iako je BDP nedostatan pokazatelj u tom dijelu, može djelimično pokazati koliko rast BDP-a ima suštinski veze sa rastom standarda.

Mugoša je svojim kolegama dao jednu kolegijalnu preporuku, a to je da treba građanima pričati realne stvari, jer oni najbolje znaju koliko im je standard porastao u prethodnih godinu i navodi da su indikatori standarda plate, kroz kupovnu moć, ali i kvalitet i dostupnost zdravstvenih usluga, putna i komunalna infrastruktura.

“Generalno, danas je u Crnoj Gori svako oduševljenje kada je u pitanju ekonomsko-socijalna situacija prilično degutantno”, zaključio je Mugoša.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije