fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKašćelan inicirao hitnu sjednicu Skupštine Prijestonice zbog kapitalnog budžeta

Kašćelan inicirao hitnu sjednicu Skupštine Prijestonice zbog kapitalnog budžeta

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan, inicirao je hitno održavanje sjednice lokalnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o predloženom kapitalnom budžetu Crne Gore za ovu godinu.

Na sjednici bi se, kako je saopšteno, raspravljalo o kapitalnom budžetu, u dijelu koji se odnosi na Cetinje, i Vladinom kršenju Zakona o Prijestonici.

„Kašćelan je uputio i inicijativu za održavanje hitne sjednice Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore, na kojoj bi se zauzeo stav o predloženom kapitalnom budžetu, koji bi potom bio upućen Vladi“, navodi se u saopštenju Prijestonice.

Kašćelan je sugerisao Upravnom odboru da bi predstavnici Zajednice opština ili gradonačelnici i predsjednici opština, trebalo da prisustvuju sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kako bi članovima tog skupštinskog tijela mogli da objasne zašto je predloženi budžet za lokalne zajednice neprihvatljiv i koje će posljedice imati po njihov razvoj.

Kašćelan je, uporedo sa inicijativama, uputio primjedbe na kapitalni budžet predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i ministru finansija i socijalnog staranja, Milojku Spajiću.

„Sa primjedbama je upoznat i predsjednik države Milo Đukanović, koji je i predsjednik Senata Prijestonice Cetinje, na kojem je usvojen Program razvoja Prijestonice za ovu godinu, nakon što je razmatran i prihvaćen na Skupštini Prijestonice“, dodaje se u saopštenju.

Program razvoja sadrži plan višegodišnjih razvojnih i infrastrukturnih projekata koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta.

„Ukoliko bi kapitalni budžet za ovu godinu bio usvojen u predloženom obliku, Prijestonica Cetinje bi bila dovedena u nezavidnu poziciju, koja podrazumijeva obustavljanje započetih i planiranih projekata, te posljedično, pokretanje tužbi od izvođača za izvedene i ugovorene poslove koji nijesu plaćeni, jer Vlada nije dobro planirala budžet“, navodi se u saopštenju.

Dodatno, predloženi budžet, kako tvrde, predstavlja grubo kršenje Zakona o Prijestonici, jer je njime predviđeno izdvajanje od jedan odsto nacionalnog budžeta za finansiranje Cetinja, od čega se 0,6 odsto opredjeljuje za kapitalne izdatke, a ostatak za tekući budžet.

„Predloženim kapitalnim budžetom Prijestonica se zakida za gotovo 3,5 miliona EUR“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...