fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 85 USD

Cijene nafte porasle prema 85 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 85 USD, podstaknute prognozom da će potražnja znatno nadmašiti ponudu zbog prelaza industrije sa skupog gasa i uglja na naftne proizvode.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 82 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,82 USD. U gotovo istom je iznosu poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 82,12 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je i podstakla prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će nedovoljno snabdijevanje energentima povećati potražnju za naftom za 500 hiljada barela dnevno.

To bi značilo da će do januara i sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera, na kojem će se ponovo odlučivati o povećanju proizvodnje, potražnja biti veća od ponude za oko 700 hiljada barela dnevno.

Analitičari ujedno podsjećaju da su zalihe članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) na najnižem nivou od 2015. godine.

Potražnja raste paralelno sa oporavkom ekonomije od pandemijske krize, a dodatno je potpiruje prelaz industrije sa skupog gasa i uglja na mazut i dizel.

U takvim uslovima su ulagači ignorisali neočekivano snažan rast zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle sedmice, za čak 6,1 milion barela, prema podacima Ministarstva energetike, zbog pojačane prerade u rafinerijama.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštao 82,5 USD, što znači da je poskupio 71 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije