fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBivši radnici Vektra Boke počeli danonoćni štrajk

Bivši radnici Vektra Boke počeli danonoćni štrajk

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Bivši radnici Vektra Boke počeli su danas danonoćni protest ispred hotela Plaža koji će, kako su najavili, radikalizovati štrajkom glađu, ukoliko im se ne ispune prava iz socijalnog programa.

Ispred hotela Plaža jutros se okupilo oko 50-ak bivših radnika Vektra Boke, prenosi Radio Jadran.

Predsjednik nevladine organizacije (NVO) Vektra Boka, Đorđe Rajak, kazao je da je dio učesnika protesta morao da napusti protest zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali se ostali, kako je poručio, neće povlačiti, jer „pregovora više nema“.

„Ne odustajemo do konačnog rješenja naših problema. Za nas 240 radnika, koje je Vektra Boka preuzela nakon privatizacije Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Boka, duguje se oko pet miliona EUR za neisplaćene zarade, sudske presude na kojima su nas zakidali, poreze i doprinose zbog kojih ne možemo ostvariti penziju”, rekao je Rajak.

On je dodao da za kolege koji su otišli u penziju traže da im se nadoknadi ono zbog čega primaju tri do osam odsto manje penzije.

“Mi koji imamo uslove za penziju tužićemo ih jer nam nije uplaćivan radni staž i za to će morati snositi odgovornost kad tad“, poručio je Rajak.

On je kazao da radnici ne žele više da pregovaraju ni oko visina otpremnina, već zahtijevaju da ona bude 500 EUR po godini radnog staža, što ih, kako tvrdi, sljeduje po svim konvencijama.

Rajak je najavio da će radnici sačekati još sjutra, s obzirom da je radni dan, da vide da li će im se obratiti neko iz menadžmenta i da će od toga zavisiti dalja radikalizacija štrajka.

Iz menadžmenta Vektra Boke su u saopštenju dostavljenom Radio Jadranu najavili da će podnijeti krivičnu prijavu protiv organizatora skupa ispred hotela Plaža, jer su okupljeni, kako navode, „nezakonito blokirali hotel i napali imovinu i goste“.

Policija je, kako su kazali, profesionalno intervenisala nakon zauzimanja hotelskog prostora.

„Menadžment je protiv organizatora skupa podnio prijavu. Menadžmentu su dostavljeni i nerealni zahtjevi te NVO koja već duže vrijeme protestima i napadom na imovinu Vektra Boke vrši pritisak za realizaciju tih zahtjeva, koji nijesu priznati od suda i prihvaćeni Planom reorganizacije“, naveli su predstavnici menadžmenta.

Tačno je, kako su naveli, da postoji dio neizmirenih potraživanja koja su predviđena Planom i menadžment nastoji da ih izmiri u što kraćem vremenskom roku.

„Smatramo da to ne može biti osnov da grupa penzionera i bivših radnika napada na imovinu, uznemirava goste i zaposlene u jeku turističke sezone“, zaključili su iz menadžmenta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije