fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrioritet da ekonomska integracija postane realnost

Prioritet da ekonomska integracija postane realnost

Skoplje, Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novoformiranoj Vladi je jasan prioritet – da ekonomska integracija postane realnost, kvalitet života bude bolji, a članstvo u Evropskoj uniji izvjesno, saopštio je premijer Milojko Spajić.

On je na konferenciji Plan rasta Zapadnog Balkana i brža integracija u EU, koja je danas održana u Skoplju, kazao da je riječ o veoma važnom sastanku na kojem su zemlje regiona definisale dalji pravac djelovanja u procesu evropske integracije.

Spajić je ocijenio da je integracija u unutrašnje tržište važna prilika koju zemlje Zapadnog Balkana moraju iskoristiti.

“Za Crnu Goru članstvo nije formalna kategorija, već potreba duboke ekonomske integracije koja će našim građanima omogućiti životni standard po mjeri razvijenih zemalja Evrope. U tom smislu, kao novoformiranoj Vladi naš prioritet je jasan – da ekonomska integracija postane realnost, kvalitet života bude bolji, a članstvo u Evropskoj uniji izvjesno” poručio je Spajić.

Na konferenciji čiji je domaćin sjevernomakedonski premijer Dmitar Kovačevski, učestvovali su i ministarka evropskih poslova Maida Gorčević i ministar finansija Novica Vuković.

Lideri zemalja regiona i predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) razgovarali su o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi EUR bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja Evropskoj uniji. Odnosno, dvije milijarde u grantovima i četiri milijarde u povoljnim kreditima koje garantuje EU.

“Mi u Crnoj Gori vjerujemo da naša snaga dolazi iz našeg jedinstva. Sigurni smo da isti princip može da se primjeni i na region. Stvaranjem fukcionalnog i povezanog regionalnog tržišta otvaramo sijaset mogućnosti za trgovinu, investicije i ekonomski razvoj”, poručio je Spajić.

On je kazao da je Plan rasta instrument koji će pomoći ostvarenje tih ciljeva, te poručio da je Crna Gora u potpunosti posvećena implementaciji Plana koji se odnose na održivi razvoj, inovaciju i inkluzivne ekonomske politike.

To, kako je rekao, podrazumijeva jačanje pravnog okvira, ulaganje u infrastrukturu i podsticanje kulture preduzetništva.

Tokom izlaganja Spajić je podsjetio da je Vlada krajem prošle godine pripremila Reformsku agendu na kojoj će dodatno raditi sa Evropskom komisijom.

“Uz vrlo kratke rokove, ali sa punom posvećenošću naše administracije vjerujem da smo stvorili solidne osnove za reformske mjere na temelju kojih ćemo dalje unaprjeđivati politike i definisati finalnu verziju dokumenta”, naveo je Spajić.

On je rekao da su identifikovane prioritetne oblasti poput poslovnog okruženja i razvoja privatnog sektoram, digitalne i zelene energetske tranzicije, razvoja ljudskih resursa i jačanja vladavine prava.

“Oslonjeni na stubove Plana rasta: zajedničko tržište, integraciju u jedinstveno evropsko tržište, održivi razvoj i inovacije, siguran sam da kroz saradnju, odlučnost i posvećenost održivom razvoju možemo izgraditi svjetliju budućnost za naš region”, poručio je Spajić.

Pored Spajića događaju su prisustvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Albin Kurti, dok se putem videoporuke obratila predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju James O’Brien.

Na sastanku je usvojena i zajednička deklaracija.

U deklaraciji se navodi da, prepoznajući složenu geopolitičku sliku koju karakterišu ruska agresija na Ukrajinu i tekuće krize na Bliskom istoku, lideri Zapadnobalkanske šestorke, naglasili su izuzetni značaj saradnje u regionu i integracije u Evropsku uniju, te se obavezuju na ostvarivanje napretka u oblasti četiri slobode kretanja, odnosno kapitala, robe, usluga i ljudi za sve građane.

“Prepoznat je značaj zaključaka predsjedavajućeg samitu Berlinskog procesa održanog u Tirani 16. oktobra prošle godine i Briselske deklaracije sa Samita EU-Zapadni Balkan od 13. decembra prošle godine. Takođe je konstatovano da novi Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja novu priliku za unapređenje ekonomske i socijalne konvergencije našeg regiona sa Evropskom unijom, kao sredstvo za napredovanje u procesu pridruživanja”, navodi se u saopštenju.

U deklaraciji se navodi da su spremni za implementaciju tog sveobuhvatnog plana, zasnovanog na postepenoj integraciji u jedinstveno tržište EU, poboljšanoj regionalnoj ekonomskoj integraciji, ubrzanim temeljnim reformama, primatu demokratije, temeljnih prava i vrijednosti i vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije i suzbijanje političkog uplitanja u nezavisne institucije koje treba da služe svim građanima podjednako, i povećanu finansijsku pomoć kroz Instrument za reformu i rast, koji nosi potencijal da unese prijeko potrebnu dinamiku u proces proširenja, omogućavajući im da prevaziđu prepreke koje ometaju njihov napredak.

“Plan rasta posmatramo kao šansu da se podstaknu i sprovedu ključne reforme u pravcu zatvaranja jaza u konvergenciji sa EU koje će podstaći razvoj, uključujući društveno-ekonomske i temeljne reforme, tokom ključnog trenutka u procesu proširenja. U tom duhu, započeli smo naše pripreme za implementaciju Plana rasta, uključujući razvoj strateških reformskih agendi kojima se usmjeravaju djelovanje i investicije u naredne četiri godine”, navodi se u zajedničkoj izjavi lidera zapadnobalkanske šestorke.

Oni su naveli da će se, zajedno, kao region, koncentrisati napore za promovisanje regionalne ekonomske integracije kroz zajedničko regionalno tržište zasnovano na pravilima i standardima EU, dok u isto vrijeme unapređuju otvaranje regionalnog ka jedinstvenom tržištu EU.

“Region je spreman da preduzme dodatne odlučne akcije kako bi dovršio prevođenje zajedničkog regionalnog tržišta u realnost. On cijeni podršku EU u tom procesu i posvećen je pripremi za ambicioznog nasljednika aktuelnog Akcionog plana za ZRT, naglašavajući značaj saradnje sa Savjetom za regionalnu saradnju, CEFTA-om, Energetskom i Transportnom zajednicom, kao i sa Komorskim investicionim forumom ZB6 u tom procesu”, dodaje se u deklaraciji.

Lideri su kazali da će, potvrđujući da je EU otvorena za razmatranje predloga iz Plana rasta koji imaju za cilj unapređenje ekonomske integracije Zapadnog Balkana sa EU i unutar regiona, pojačacti napore da se usklade sa pravilima jedinstvenog tržišta EU. To uključuje otvaranje relevantnih sektora za sve susjede, poštovanje principa zajedničkog regionalnog tržišta i temeljnih vrijednosti, standarda i pravila EU, kao i održavanje integriteta jedinstvenog tržišta EU i jednakih uslova.

“Prepoznajući usaglašene napore i Zapadnog Balkana i EU da uvedu region u EU, čvrsto vjerujemo da će Instrument za reformu i rast opipljivo unaprijediti proces pristupanja za sve naše građane i doprinijeti sužavanju društvenog i ekonomskog jaza u regionu, istovremeno stvarajući uslove za sprovođenje tržišno orijentisanih reformi koje generišu rast”, zaključuje se u deklaraciji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije