fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrimjena zelenih politika zahtijeva raskid štetnih koncesionih ugovora u Kraljskim barama

Primjena zelenih politika zahtijeva raskid štetnih koncesionih ugovora u Kraljskim barama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je partije vladajuće većine i Vladu da konačno ispune obećanja data mještanina Kraljskih Bara i raskinu štetne i ništave koncesione ugovore sa firmama Dekar i Dekar Energy, kojima se planira izgradnja minihidroelektrana.

Viša pravna savjetnica u CGO, Snežana Kaluđerović, kazala je da zbog planirane izgradnje minihidroelektrana Crnja, Crni potok i Ljubaštica, mještani tog kraja protestvuju duže od 15 mjeseci.

Kaluđerović je navela da su predstavnici vladajuće većine, prije formiranja Vlade, obilazili ovaj kraj i obećavali da će taj problem, čim se Vlada formira, biti riješen, što se do danas nije desilo.

“Mještani i njihovi problemi su zaboravljeni, ili je, pak, postojao drugi interes nekih novih donosilaca odluka, koji ih je rukovodio da održe status quo koji ide u prilog samo povlašćenom investitoru povlašćenom”, rekla je Kaluđerović.

Ona je dodala da će mještani danas, 41. nedjelju zaredom, ali već narušenog zdravlja, protestvovati na obalama hladnih rijeka protiv nezakonite izgradnje tih minihidroelektrana.

Mještani su, kako tvrde u CGO-u, uporni u tome da sačuvaju rijeke i zdravu životnu sredinu, koja će dodatno neminovnom izgradnjom auto-puta upravo kroz Kraljske Bare biti narušena.

„Na drugoj strani, investitor je, izgleda i računao trasu auto-puta kada nakon deceniju od dobijanja građevinskih dozvola kreće sa izgradnjom. Ta njegova sračunata namjera na obeštećenje od države u ovom selu je jasna, ali nije jasno zašto nove vlasti ne raskidaju takve ništavne ugovore i zašto on, a ne mještani, ima podršku novih vlasti“, kazala je Kaluđerović.

Ona je podsjetila da je sadašnji potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, prilikom posjete Kraljskim Barama 20. septembra prošle godine, između ostalog kazao da je to jedna velika katastrofa i da buduća vlast treba da raskine sve koncesije za mHE i trajno zabrani njihovu gradnju.

“Na žalost, ni on, iako partija koju vodi, URA, pripada Zelenima, ni Vlada u kojoj ima jednu od najodgovornijih funkcja, do danas ništa nijesu uradili da se stanje u Kraljskim Barama promijeni”, poručila je Kaluđerović.

Ona je podsjetila da prethodna Vlada, prije više od deceniju, nije ni konsultovala lokalno stanovništvo, niti sagledala razvojne planove Crne Gore kada je kroz ovo selo, pored auto-puta koji je značajan projekat za državu, planirala i izgradnju mHE.

„Prethodna Vlada je podržavala interese bahatog investitora, a ne mještana, na šta je CGO mnogo puta ukazivao, ali isti investitor je sada u sprezi sa novim vlastima koje, takođe, njegov interes stavljaju iznad interesa mještana i javnog“, navela je Kaluđerović.

Protekli period je, kako smatraju u CGO-u, mještanima donio ogromne štete zbog nespremnosti Vlade da raskine nezakonite i kontraverzne poslove koncesionara.

Iz CGO-a su kazali da je Vlada svjesna štete i potencijalnih krivičnih djela koje je ovaj koncesionar udruživanjem proizveo svojim radnjama na terenu, i to kako prema lokalnom stanovništvu, tako i prema državi.

„Javnosti je poznato i da je niz krivičnih prijava protiv koncesionara podnešeno Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Kolašinu. Otvaraju se i pitanja – ko odugovlači ove postupke i zašto se pokušavaju izvršiti određene radnje kako bi se zaštitio koncensionar?“, pitala je Kaluđeović.

U CGO-u tvrde da se tu radi o neravnopravnoj borbi u kojoj mještani idu srcem i željom da zaštite svoju životnu sredinu, dok se naspram njih nalazi moćni koncensionar, fokusiran na privatni milionski interes, i sa zaštitom kako bivših tako i sadašnjih vlasti.

„Pri tom, ovim mještanima nema više života u tom kraju ukoliko se ovakav projekat koncesionara sprovede u djelo, čime će se u pitanje dovesti i njihova egzistencija, na što nadležni složno žmure“, zaključuje se u saopštenju.
(kraj) jlb

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije