fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrilika za razmjenu znanja i iskustava

Prilika za razmjenu znanja i iskustava

Budva, (MINA-BUSINESS) – Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović.

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore, koje je organizovano pod pokroviteljstvom CIRED Međunarodne konferencije za elektrodistribuciju, a od Nacionalnog komiteta CIRED, počelo je u ponedjeljak u Budvi, sa ciljem da obezbijedi razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima zemalja regiona u razvoju tehnologija i reorganizaciji i modernizaciji distribucije električne energije.

CEDIS-u je uručena zahvalnica za pokroviteljstvo Savjetovanja, koju je primio Čađenović, izrazivši zadovoljstvo što je kompanija još jednom pokazala da je društveno odgovorna, kroz pomoć i omogućavanje održavanja tog značajnog skupa.

„CEDIS je prepoznao značaj rada CIRED Crna Gora, pa je u prethodnom periodu inicirao sastanak sa ETF-om sa ciljem jačanja i intenziviranja već plodne saradnje između ETF-a i CIRED-a Crna Gora, u oblastima zajedničkih interesovanja, kada je poseban naglasak dat razvoju mogućnosti podrške Fakulteta upravljačkom timu NK CIRED Crna Gora“, kazao je Čađenović.

I pored toga, kako je dodao, predstavnici CEDIS-a imaće mogućnost da, uz stručnjake iz regiona, daju doprinos savjetovanju izlažući svoje stručne radove.

Na taj način posjetiocima će na jednom mjestu biti dostupne informacije o najnovijim naučnim i stručnim saznanjima, relevantnim za elektrodistributivnu djelatnost i elektroenergetiku uopšte.

Kako je saopšteno iz CEDIS-a, stručni rad Savjetovanja odvija se u šest stručnih komisija, u okviru kojih će biti prezentovano preko 80 radova, dok je prateća izložba okupila preko 30 kompanija.

Skupu prisustvuje više od 350 učesnika, kako autora referata i predstavnika firmi koje su učestvovale u komercijalnoj izložbi, tako i drugih stručnjaka i naučnika iz Crne Gore i okolnih zemalja.

Savjetovanje je svečano otvorio državni sekretar u Ministarstvu energetike, Loran Mohamed, koji je čestitao organizovanje tog događaja, te svim učesnicima poželio uspješan i koristan rad.

Uspješan rad Savjetovanja je poželio i predsjednik CK CIRED Crna Gora, Goran Kovačević koji je, između ostalog, istakao da prisustvo stručnjaka i naučnika iz regiona, potvrđuje potrebu da se razmjenom iskustava iz prakse i naučnih istraživanja iz oblasti distribucije električne energije što sveobuhvatnije razmotre problemi koji su karakteristični za ovaj region i to na jeziku koji svi razumiju.

Ocijenjeno je da je neophodno osmisliti adekvatan razvoj i organizaciju distribucije električne energije radi suočavanja sa izazovima koji su pred nama, a ovo je idealna prilika i za aktivno uključivanje mladih inženjera u problematiku elektroenergetskog sistema Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Belgija bolja od Rumunije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Belgije pobijedili su večeras u Kelnu selekciju Rumunije 2:0, u...