fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrijestonica usvojila budžet za narednu godinu

Prijestonica usvojila budžet za narednu godinu

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je danas budžet za narednu godinu vrijedan 8,56 miliona EUR.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan, obraćajući se odbornicima kazao je da je iskustvo u realizaciji ovogodišnjeg budžeta bilo dobra polazna osnova.

„Uspjeli smo da realizujemo planirano u vrijednosti većoj od 95 odsto, bez rebalansa i pri činjenici da je gradski budžet donesen tek sredinom februara ove godine. Dodatno, premašićemo ostvareni budžet iz prošle godine, a to je, između ostalog, bila realna osnova da projektujemo za skoro pet odsto veći budžet za narednu godinu“, rekao je Kašćelan.

On je, kako se navodi na sajtu Prijestonice, rekao da budžet za narednu godinu, poput ovogodišnjeg, ima razvojnu i sanacionu komponentu.

“Razvojna se, uz lokalne kapitalne izdatke od 155,1 hiljadu EUR, znatno oslanja na Program razvoja Prijestonice Cetinje za narednu godinu. Samo za finansiranje djelatnosti ustanova i preduzeća čije je osnivač Prijestonica planirano je 1,53 miliona EUR“, precizirao je Kašćelan.

On je dodao da su za otplatu duga po kreditu za Hitne mjere sanacije vodovodne mreže Evropske investicione banke (EIB) planirana sredstva u iznosu od 950 hiljada.

Kašćelan je rekao da se Prijestonica Cetinje već drugu godinu uzastopno nije zaduživala, nego je i u ovoj godini nastavila da smanjuje dug.

„Prema našim očekivanjima, smanjenje duga ove godine biće na nivou prošle ili oko milion EUR. Obaveze prema državi za kredite i kamate smanjujemo u kontinuitetu i trenutno su ispod deset miliona EUR. Smatramo da će, ako nastavimo sa pravovremenom konsolidacijom, racionalnom potrošnjom i realizacijom planiranog, na kraju naredne godine taj iznos biti ispod devet miliona“, kazao je Kašćelan.

On je podsjetio da Prijestonica redovno izmiruje zarade u bruto iznosu i naveo da ohrabruju podaci da će i u ovoj godini biti ostvaren rast sopstvenih prihoda oko osam odsto u odnosu na prošlu godinu ili 22 odsto u odnosu na 2017.

Bez obzira na zadovoljstvo ostvarenim, kako je dodao, kroz budžet za narednu godinu lokalna uprava nastavlja sa realizacijom mjera fiskalne konsolidacije i sa racionalizacijom ukupne javne potrošnje.

“Efikasna naplata svih planiranih prihoda, kao i pronalaženje mehanizama za stvaranje novih, ostaje obaveza svih organa uprave i preduzeća čiji je osnivač Prijestonica. Racionalna javna potrošnja i dalje će biti naš prioritet i nastavićemo gdje god je to moguće sa smanjenjem izdataka“, tvrdi Kašćelan.

Kašćelan je naveo i da je cilj lokalne uprave da u nardnoj godinu uđe sa budžetom koji će joj omogućiti blagovremeno pokretanje procedura za nesmetanu realizaciju razvojnih i infrastrukturnih projekata, kao i projekata iz Programa razvoja Prijestonice.

On je podsjetio i da su u toku ove godine znatno povećana socijalna davanja, koja su bila projektovana na 20 hiljada EUR.

Najčitanije

Milos Nikolic

Nikolić: Spajić zaustavio evropski put Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Premijer Milojko Spajić, popuštanjem pred ucjenom za potpisivanje Rezolucije o genocidu...