fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrijave za Social Impact Award počinju od ponedjeljka

Prijave za Social Impact Award počinju od ponedjeljka

Podgorica (MINA-BUSINESS) – Prijave za najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih, odnosno Nagradu za društvene promjene – Social Impact Award (SIA), biće otvorene od ponedjeljka.

„Za učešće će moći da se prijave svi mladi između 15 i 30 godina, pojedinačno ili u timu“, saopšteno je na zvaničnom predstavljanju projekta u hotelu Hilton.

Mladi će, kako se navodi u saopštenju, imati priliku da učestvuju u više od 15 edukativnih radionica i dobiju mentorsku podršku. Pobjednike očekuje i početni kapital za realizaciju ideje u iznosu od 1,5 hiljada EUR, kao i prilika da stečena znanja i vještine predstave na internacionalnom SIA Samitu, koji se ove godine održava u Beču.

Prezentaciji projekta SIA prisustvovali su partneri na projektu, državne institucije, biznis i akademska zajednica, predstavnici omladinskog i civilnog sektora i mladi.

SIA program pokrenuli su 2009. godine Impact Hub i Univerzitet za biznis i ekonomiju u Beču, u partnerstvu sa Erste Fondacijom.

U Crnoj Gori ove godine program sprovodi nevladina organizacija (NVO) Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste banke, Ministarstva ekonomskog razvoja, Investiciono-razvojnog fonda, kompanije Kodio i Glavnog grada Podgorica.

Izvršni direktor Centra za omladinsku edukaciju, Jugoslav Radović, kazao je da danas imaju posebnu čast da predstave najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih i da na taj način postanu dio jedne velike globalne zajednice, te povežu Crnu Goru sa još 18 zemalja sa tri svjetska kontinenta.

„Za nas kao organizaciju je veoma važno da mladima u kontinuietetu kreiramo nove prilike i sadržaje, a prepoznati međunarodni projekat SIA vidimo kao idealnu priliku da osnažimo svijest upravo te ciljne grupe i još snažnije zagovaramo ideju o društvenom preduzetništvu“, rekao je Radović.

Izvršni direktor SIA kancelarije u Beču, Jonas Dinger, saopštio je da su srećni što će omladina iz Crne Gore imati priliku da se priključi najvećoj inernacionalnoj zajednici mladih, koji pokreću sopstvena društvena preduzeća kroz projekat Social Impact Award Montenegro 2022.

„Učešćem u ovom programu mladi će uživati u raznim benefitima. Pored podrške na nacionalnom nivou, oni će imati priliku da pristupe međunarodnoj mreži za podršku konkretnim projektima, kao i da upoznaju vršnjake iz cijelog svijeta koji rade na sličnim pitanjima u svojim zemljama“, naveo je Dinger.

U sklopu događaja održane su i dvije panel diskusije na teme uticaja društvenog preduzetništva na kreiranje novih društvenih standarda i razvoja društvenog preduzetništva u Crnoj Gori.

Zaključci sa oba panela su da je neophodno raditi na razvoju društvenog preduzetništva i podizanju svijesti među mladima o važnosti uticaja ovog koncepta na zajednicu.

„Panelisti su se saglasili da je društveno preduzetništvo pokretač razvoja na lokalnom nivou i generator kreiranja novih radnih mjesta. Razvoj društvenog preduzetništva uticaće na integraciju socijalnih, društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva, kao i društvenih inovacija“, dodaje se u saopštenju.

Sve informacije o projektu, načinu prijavljivanja i narednim fazama, mladi mogu pratiti na sajtu https://sia.click/me, kao i na Instagramu https://www.instagram.com/sia_montenegro/.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije