fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrethodna godina zaključena sa rekordno niskim nivoom gubitaka na mreži

Prethodna godina zaključena sa rekordno niskim nivoom gubitaka na mreži

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) završio je prethodnu godinu sa nivoom gubitaka na mreži od 11,62 odsto, što je 0,77 procentnih poena niže u nego 2021. i ujedno najniži godišnji nivo gubitaka ikad izmjeren u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore.

Iz CEDIS-a su saopštili da je kontinuitet smanjenja gubitaka nastavljen i u decembru, tokom kojeg je takođe zabilježen rekordno nizak nivo od 13,03 odsto, što je čak 1,36 procentnih poena manje u odnosu na isti period 2021. godine.

„Suzbijanjem gubitaka na mreži umanjena je i ukupna količina električne energije koja je potrebna za pokrivanje gubitaka i to za 22,29 hiljada MWh u odnosu na 2021. godinu, čija vrijednost na referentnoj HUPX berzi za navedeni period iznosi oko šest miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Rukovodilac Sektora za mjerenje, Vaso Zeković, kazao je da se dosljednim korišćenjem postojećih softverskih sistema Bilinga i sistema za daljinsko očitavanje i kontrolu (AMM) obavlja detaljna analiza i logička kontrola tokova snaga, gubitaka po traforeonima i prikupljenih podataka sa mjernih mjesta, na osnovu kojih ciljano šalju ekipe u organizovane kontrole.

„Preduzete aktivnosti daju izuzetne rezultate, tako je ušteda u odnosu na 2021. godinu šest miliona EUR, dok je u odnosu na 2020. godinu ostvarena ušteda od 37,78 hiljada MWh, čija je vrijednost oko deset miliona na referentnoj HUPX berzi. Dakle, uparivanjem postojećih naprednih sistema i kontinuiranih akcija na terenu, formiran je mehanizam koji će nesumnjivo doprinijeti daljem smanjenju gubitaka, odnosno pronalaženju i onemogućavamju neovlašćenog korišćenja električne energije“, saopštio je Zeković.

Procenat gubitaka za prošlu godinu od 11,62 odsto ostvaren je i pored povećanja potrošnje električne energije od četiri odsto u odnosu na 2021. godinu.

Radi preciznijeg sagledavanja postignutih rezultata, iz CEDIS-a su kazali da bi u odsustvu aktivnosti na suzbijanju neovlašćene potrošnje na mreži, povećanje preuzete energije pratila stagnacija ili povećanje gubitaka, dok je dosljednim sprovođenjem aktivnosti postignuto suprotno kretanje.

CEDIS će, kako su poručili njegovi predstavnici, i u narednom periodu podjednako energično koristiti sve raspoložive resurse za što efikasnije suzbijanje neovlašćene potrošnje električne energije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije