fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPregovori o ograničenju snabdijevanja podigli cijene nafte

Pregovori o ograničenju snabdijevanja podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 34 USD, podstaknute signalima proizvođača da bi mogli dogovoriti nezapamćeno smanjenje proizvodnje, kako bi je prilagodili urušenoj potražnji zbog pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila u plusu 4,28 USD i iznosila je 34,22 USD. U Njujorku se barelom danas trgovalo po 2,52 USD višoj cijeni, od 27,84 USD.

Američki predsjednik Donald Trump saopštio je u četvrtak da je posredovao u dogovoru koji bi mogao da rezultira smanjenjem proizvodnje Rusije i Saudijske Arabije za deset do 15 miliona barela dnevno, što predstavlja deset do 15 posto ukupne globalne proizvodnje, prenosi SEEbiz.

Trump je takođe rekao da nije ponudio smanjenje američke proizvodnje.

Saudijska Arabija zatražila je u četvrtak hitan sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nezavisnih proizvođača, kako bi se postigao pravedan sporazum o stabilizaciji naftnih tržišta.

Kuvajtski ministar za naftu, Khalid al-Fadhel, rekao je u četvrtak da podržava poziv Saudijske Arabije, a Ministarstvo energetike Azerbejdžana objavilo da bi sastanak trebalo da bude održan 6. aprila.

“Čini se da su napokon svi shvatili da je tržište tako neubičajeno prekomjerno snabdjeveno da treba preduzeti koordinisane mjere”, konstatovao je Callum Macpherson iz Investeca.

Saudijci bi mogli smanjiti proizvodnju na oko 8,5 miliona barela dnevno, ali vjerovatno ne bi išli ispod toga jer žele da sačuvaju povezanu proizvodnju plina.

Neimenovani izvori u OPEC-u kazali su da se priželjkuje i doprinos zemalja koje nijesu učestvovale u inicijativi OPEC-a i nezavisnih proizvođača.

Kanadska provincija Alberta treća je u svijetu po rezervama nafte, a u petak je objavila da je spremna da se pridruži se eventualnom svjetskom sporazumu, koji bi doveo do smanjenja viška u ponudi.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 18,93 USD, što znači da je porasla 2,06 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije