fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavljeni turistički potencijali Podgorice

Predstavljeni turistički potencijali Podgorice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turistički potencijali Podgorice i smart city koncept grada predstavljeni su na Forumu gradonačelnika za održivi urbani turizam, koji danas završava u Portu.

Zamjenica gradonačelnika Podgorice, Slađana Vujačić, je na forumu govorila i o novinama koje su, usljed krize izazvane koronavirusom, morale biti uvedene u sektor turizma.

Iz PG Biroa su saopštili da je Vujačić upoznala prisutne sa smart city konceptom koji se primjenjuje u Podgorici u posljednjih par godina, zahvaljujući kojem je grad postao daleko pristupačniji i atraktivniji za turiste iz cijelog svijeta.

“Podgorica primjenjuje pametne tehnologije u svim oblastima, a posebno smo fokusirani na energetski sektor, saobraćaj i oblast komunalnih usluga. Radimo na razvoju infrastrukturne mreže za električne automobile, a prvo takvo vozilo, koje će besplatno prevoziti starije i osobe sa invaliditetom, uskoro će biti dostupno onima kojima je namijenjeno i saobraćaće centrom grada”, kazala je Vujačić.

Ona je dodala da će se taj model koristiti i za prevoz turista ukoliko se pokaže opravdanim.

Vujačić je navela da gradska uprava radi na poboljšanju javnog prevoza, što će u krajnjem obezbijediti bolje uslove života u Glavnom gradu, te bolju ponudu za turiste.

“Tokom lockdowna kreirana je virtuelne prezentacije turističkih mjesta i izložbenih prostora, a prethodno je uvedena i gradska kartica kojom je omogućeno turistima da lako uđu u gradske muzeje, biblioteke i pozorište”, rekla je Vujačić.

U fokusu ovogodišnjeg Foruma bilo je preispitivanje koncepta urbanog turizma i povezanosti koncepta smart cities sa turizmom, a predstavljen je i koncept pametnog parkiranja i pametnog parka, te značaj tih aktivnosti za očuvanje životne sredine.

Vujačić je na forumu predstavila i razvojne i investicione potencijale Podgorice, s obzirom na to da događaj okuplja gradonačelnike iz svih gradova svijeta, ali i privatnog sektora.

Učesnici foruma će na kraju usvojiti Porto Declaration on Turism and the Future of Cities, kojom će se obavezati da u budućnosti zajednički rade na oporavku, unapređenju i razvoju sektora turizma.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije