fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavljene mogućnosti bespovratne podrške kroz IPARD II program

Predstavljene mogućnosti bespovratne podrške kroz IPARD II program

Bijelo Polje, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavili su zainteresovanim privrednicima u Bijelom Polju mogućnosti bespovratne podške kroz IPARD II program.

Ministarstvo je predstavilo četvrti javni poziv za Mjeru 3 IPARD II programa, koja se odnosi na investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva.

Zainteresovani privrednici u Bijelom Polju su potencijalni korisnici te Mjere i upisani su u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS), uključujući i kooperative.

Predstavnici Ministarstva su predstavili mjere podrške, kriterijume prihvatljivosti, investicije koje se podržavaju, visinu podrške, potrebnu dokumentaciju, kao i načine podnošenja zahtjeva za podršku.

Kroz javni poziv, koji je objavljen 14. februara i traje 45 dana, crnogorskim privrednicima je na raspolaganju oko šest miliona EUR uz podršku 75 odsto iz fondova Evropske unije (EU) za investicije, kojima će unaprijediti proizvodnju u skladu sa evropskim standardima.

Prihvatljivi troškovi kroz Mjeru 3 kreću se od 40 hiljada EUR do 1,5 miliona EUR.

Vršilac dužnosti direktora Direktorata za plaćanja, Vladislav Bojović, upoznao je prisutne sa detaljima zahtjeva za dodjelu podrške, neophodnom dokumentacijom i propisanim standardima za korisnike.

Predstavnici Ministarstva su prisutne upoznali da pravo na dobijanje sredstava podrške mogu ostvariti korisnici koji najkasnije do konačne isplate sredstava podrške imaju objekat registrovan u Centralnom registru odobrenih, odnosno registrovanih objekata, shodno važećem Zakonu o bezbjednosti hrane, sa instaliranim kapacitetom proizvodnje i to u sektoru prerade mlijeka, mesa, maslina, ribe i akvakulture, kao i proizvodnje vina i voća, povrća i ratarskih kultura.

Bojović je privrednike uputio na mogućnost avansnog plaćanja u iznosu do 50 odsto odbrene podrške, kao i mogućnost faznog plaćanja.

Privrednici su tokom prezentacije tražili pojašnjenja od predstavnika Ministarstva kako bi se što kvalitetnije pripremili za apliciranje po pozivu.

Među prisutnima je bilo i onih koji su već ranije aplicirali i planiraju da se jave i na ovaj javni poziv.

Takođe, na svim prezentacijama najavljena je i informativna kampanja za četvrti javni poziv za Mjeru 1, koji će biti objavljen 14. marta.

Predstavnici Ministarstva objasnili su da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje, mogu preuzeti sa internet stranice tog resora kao i IPARD programa, www.ipard.gov.me.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije