fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavljena priprema za nacionalnu primjenu NCTS-a

Predstavljena priprema za nacionalnu primjenu NCTS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – IPA projekat za implementaciju Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS) ima za cilj da pruži podršku procеsu modernizacije javne uprave primjenom zajedničkog tranzitnog postupka, uz istovremeno uvođenje moderne arhitekture i tehnologije u carinѕki informacioni siѕtem.

Iz Uprave prihoda i carina (UPC) su saopštili da će se time ispuniti uslovi za pristupanje Crne Gore Konvenciji o zajedničkom tranzitпom postupku i Кonvenciji o pojednostavljenju formalnoѕti u trgovini robom, što je jedno od završnih mjerila Poglavlja 29 – Сarinѕka unija.

“Uspostavljanje zajеdničkog tranzita ćе olakšati trgoviпu, osigurati brži protok robe, uvesti jednostavnije procedure, smanjiti troškove i povećati konkurentnost domaćih privrednika na evropѕkom tržištu”, rekli su iz UPC.

Iz UPC je saopšteno da je na sjednici Odbora udruženja špedicije Privredne komore (PKCG), održanoj sredinom juna, predstavljena procedura za odobravanje elektronske razmjene podataka, priprema za nacionalnu primjenu NCTS-a, kao i web client- ext NTA i aplikacija Tiketing.

Predstavnica UPC, Tatjana Vujisić, je objasnila da je preduslov nacionalne primjene NCTS-a, primjena migriranog Carinskog informacionog sistema (CIS), u potpunosti usklađen sa zakonodavstvom EU, ali da ga zbog tehničkih uslova nije moguće odmah pustiti u rad.

Prema njenim riječima, carinski informacioni sistem je nadograđen i nije toliko različit od sadašnjeg, te će od softver provajdera dobiti ponude za nove softvere i za CIS.

“U okviru Odsjeka za carinske postupke, formirana je posebna grupa za podršku korisnicima za tranzitne postupke, koja će pružati podršku kako korisnicima tako i carinskim službenicima”, dodala je Vujisić.

Ona je pozvala sve predstavnike špediterskih kompanija da podnose deklaracije posredstnom NCTS-a, tokom pilot primjene, kako bi se na vrijeme uočile eventualne manjkavosti u samoj aplikaciji ili procedure i kako bi svi bili spremni za nacionalnu primjenu.

Predstavnice UPC su objasnile postupak odobrenja za elektronsku razmjenu podataka u tranzitnom postupku.

Grupa za tranzit se, između ostalog, stara o blagovremenom završetku i okončanju tranzitnih postupaka započetih u Crnoj Gori, sprovodi aktivnosti vezane za odgovore carinskim administracijama drugih zemalja u vezi tranzitnih postupaka započetih kod njih, te aktivnosti u vezi utvrđivanja nastanka duga i nadležnosti za naplatu i naplate carinskog duga.

One su istakle da su primijetile određene greške u zahtjevima, naročito one koje se tiču podataka o administratorima, gdje su istakle da se mejl adresa i elektronski potpis moraju odnositi na lice koje je administrator, dok ulogu podnosioca deklaracije može imati lice koje ima licencu i evidentirano je da radi u kompaniji koja je podnosilac zahtjeva.

Kada je u pitanju sertifikat, one su kazale da se ne može koristiti onaj koji je dobijen uz ličnu kartu, već onaj kupljen od ovlašćene firme.

Takođe, istakle su da se pisani zahtjevi podnose na arhivu UPC na adresi Oktobarske revolucije 128 u Podgorici, a snimljeni javni ključ digitalnog sertifikata (fajl sa ekstenzijom .cer) na mejl adresu [email protected].

Predstavljena je web aplikacija extNTA, izrađena u okviru projekta, koju podnosioci tranzitne deklaracije mogu besplatno koristiti.

Takođe, predstavljena je aplikacija za prijavljivanje problema u vezi tranzitnih deklaracija Ticketing, koja omogućava i praćenje izmjena u samom tiketu, odnosno rješavanje otvorenih tiketa, kao i ptistup bazi znanja.

Iz UPC su najavili da od septembra slijede intenzivne obuke kako bi se privrednici upoznali sa mehanizmima rješavanja konkretnih izazova iz prakse i na adekvatan način pripremili za primjenu NCTS- a nakon primjene migriranog CIS-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajic

Spajić čestitao Vučeviću

Podgorica, (MINA) – Crnogorski premijer Milojko Spajić čestitao je predsjedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću...