fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavljen Nacrt Prostornog plana Crne Gore

Predstavljen Nacrt Prostornog plana Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacrt Prostornog plana Crne Gore predstavljen je u zgradi predsjednika države, a akcenat je stavljen na sektor saobraćaja, energetike i turizma, kao i na ukupan privredni razvoj.

Na prezentaciji je ukazano na značaj Prostornog plana Crne Gore, kao strateške platforme korišćenja, organizacije, uređenja i zaštite prostora.

„Ovom prilikom, predstavljeni su ključni strateški ciljevi koji se odnose na ekonomski i društveni razvoj Crne Gore, urbani i ruralni razvoj, kao i razvoj infrastrukture i zaštitu prostora“, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika.

Prezentovani su ključni sektorski planski ciljevi koji su predloženi u Nacrtu Prostornog plana Crne Gore.

„Akcenat je stavljen na sektor saobraćaja, energetike, turizma, kao i na ukupan privredni razvoj. Takođe, bilo je riječi i o ključnim problemima koji su evidentirani u svim sektorima, ciljevima budućeg razvoja i prioritetima razvoja u pojedinim oblastima“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, najviše poteškoća u pripremi Nacrta bilo je u oblasti saobraćaja, zbog određenih dilema u vezi sa brzom saobraćajnicom u primorskom regionu.

„Nacrtom je predložen koridor brze saobraćajnice, a tehničko rješenje mora biti predmet izrade projektne dokumentacije i odgovarajuće studije“, objašnjeno je u saopštenju.

Prezentovana je postojeća i planirana saobraćajna infrastruktura – drumski, željeznički, vazdušni i vodni saobraćaj.

„Najviše riječi je bilo o energetici, potrebi za sigurno snabdijevanje energijom, energetskoj nezavisnosti u budućnosti, energetskoj efikasnosti u svim sektorima, mrežnoj infrastrukturi i obnovljivim izvorima energije“, dodaje se u saopštenju.

Posebno je naglašena potreba da se, nakon održavanja javne rasprave i pripreme predloga plana i usvajanja na Skupštini, prati realizacija plana sa nivoa države i svih njenih institucija.

Na prezentaciji je bilo riječi i o potrebi dinamičnijeg razvoja Crne Gore u svim oblastima u cilju ukupnog ekonomskog razvoja i povećanja životnog standarda stanovništva, uspostavljanju čvrstog sistema prostornog i urbanističkog planiranja, rješavanju problema preizgrađenosti prostora, zaustavljanju neracionalne stanogradnje, racionalnom planiranju turističkih zona i kapaciteta i rješavanju problema nelegalne izgradnje.

Prezentaciji su, pored predstavnika Kabineta predsjednika Crne Gore, prisustvovali članovi stručnog tima Zoran Miljanić, Matko Marohnič, Biljana Ivanović, Mijat Jocović i rukovodilac tima Svetlana Jovanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

UP: Tužilac upoznat sa incidentima na stadionu pod Goricom

Podgorica, (MINA) - Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica preduzimaju mjere u cilju utvrđivanja incidenata...