fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredsjednici privrednih komora potpisali sporazum

Predsjednici privrednih komora potpisali sporazum

Budva, (MINA-BUSINESS) – Predsjednici privrednih komora Crne Gore, Andore, Lihtenštajna, Monaka i San Marina potpisali su danas u Budvi sporazum u cilju promocije investicione, trgovinske i kulturne saradnje.

Predsjednici privrednih komora su dokument potpisali na Ekonomskom forumu, održanom u okviru Igara malih zemalja Evrope.

“Na Ekonomskom forumu su razmotrena pitanja koja se odnose na unaprjeđenje saradnje, povezivanje preduzeća, transfer tehnologija, obrazovanje, zajedničke projekte i druge oblike uspostavljanja biznis veza”, navodi se u zajedničkom saopštenju crnogorske Privredne komore (PKCG) i Ministarstva ekonomije.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, saopštila je da Crna Gora svim investitorima pruža bezbjednost i dijeli najviše standarde i vrijednosti demokratskih država, sa kojima država želi aktivniju investicionu saradnju.

Ona je predstavila makroekonomske pokazatelje Crne Gore i dodala da su u prvom kvartalu parametri bolji nego u istom periodu prošle godine.

“Ovako uspješnom i konkretnom rastu značajno doprinosi članstvo u NATO-u i sve veća kompatibilnost i harmonizacija sa unutrašnjim sistemom Evropske unije”, ocijenila je Sekulić.

Ona je predstavila program ekonomskog državljanstva, što će, kako je ocijenila, doprinijeti razvoju Crne Gore kao investicione destinacije.

“Od početka godine zainteresovani strani investitori mogu dobiti crnogorsko državljanstvo, ulaganjem u razvojne projekte. Ta odluka je donijeta sa ciljem privlačenja stranih investicija koje će intenzivirati razvojne projekte u sektoru turizma, poljoprivrede i prerađivačke industrije, kao i brži razvoj manje razvijenih opština Crne Gore”, rekla je Sekulić.

Princ Albert od Monaka rekao je da događaji poput Igara malih zemalja i Ekonomskog foruma mogu doprinijeti jačanju saradnje među malim zemljama.

Prema njegovim riječima, Monako će organizovati Igre malih zemalja 2027. godine, kada će takođe biti upriličen ekonomski forum.

“Igre nam omogućavaju da ojačamo veze između naših država i baštinimo zajedničke vrijednosti, ali takođe da produktivnim dijalogom radimo na prevazilaženju međusobnih razlika”, kazao je Albert od Monaka.

On je ocijenio da je saradnja između malih zemalja neophodna.

“Imamo zajedničke karakteristike, koje neki vide kao prepreke, a mi kao prednosti koje privlače pažnju na međunarodnom nivou. Moramo da obezbijedimo optimizaciju naših resursa. Investicije, turizam, preduzetništvo, bankarstvo, trgovina, inovacije i ekologija su oblasti u kojima su naše zemlje za primjer”, kazao je Albert od Monaka.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, saopštio je da udruživanje privrede i sporta daje odlične rezultate, jer ih povezuje stalna želja za napredovanjem, rastom i uspjehom.

“Istorijski kontinuitet pokazuje snagu malih zemalja i odlučnost da sačuvaju svoj identitet. Veličina države može da odredi stepen privrednog razvoja, ali u današnjim globalnim trendovima to ne mora da bude pravilo”, rekao je Golubović.

On je ocijenio da je Crnoj Gori izuzetno korisno iskustvo malih zemalja koje su, uz turizam i sektor usluga kao glavne pokretače rasta, uspjele da se razviju u najbogatije ekonomije svijeta.

“Posebnu pažnju zaslužuje turizam kao naša zajednička konkurentska prednost, najbrže rastući sektor, koji otvara najviše mogućnosti za investicije u Crnoj Gori”, kazao je Golubović.

Mogućnosti za saradnju u oblasti turizma pruža i sjever Crne Gore, pa iskustva Andore, zemlje prepoznatljive po razvijenom zimskom i planinskom turizmu, mogu biti dobar primjer kako da se i taj segment dodatno ojača.

“Crna Gora, zahvaljujući klimi i položaju, ima odlične uslove da postane prepoznatljivo odredište sportske turističke ponude. Važan dio turističkog imidža mediteranskih destinacija, poput Monaka ili San Marina, su atraktivni sportski sadržaji i manifestacije, što je pristup koji treba primijeniti u Crnoj Gori”, smatra Golubović.

On je dodao da prostor za saradnju postoji i u oblasti finansijskih usluga i da iskustva Monaka, Lihtenštajna i Luksemburga u pružanju tih vrsta usluga mogu pomoći Crnoj Gori da izgradi ambijent koji će da obezbijedi mnogo veću atraktivnost finansijskog sektora.

Nakon skupa je potpisan Sporazum o otklanjanju dvostrukog oporezivanja između Crne Gore i Monaka.

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...