fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložiće rebalans budžeta zbog dodatnog zaduženja

Predložiće rebalans budžeta zbog dodatnog zaduženja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će predložiti rebalans ovogodišnjeg budžeta kojim je planirano dodatno zaduženje do 500 miliona EUR, a taj novac će se trošiti naredne godine za stara dugovanja koja stižu na naplatu, pišu Vijesti.

Izvršna vlast planira i da uvede izdvajanje za državne garancije u iznosu od tri miliona EUR.

Takav predlog izmjena budžeta razmatran je u utorak na sjednici Vladine Komisije za ekonomska pitanja (KEP).

U Vladi tvrde da su se na to odlučili da bi obezbijedili povoljnije uslove za pozajmice, jer se naredne godine očekuje njihovo pogoršanje na međunarodnom tržištu.

Više izvora lista tvrdi da državi nije potrban taj novac za ovu godinu, već da će se koristiti naredne, ali da je procjena da je bolje zadužiti se sada po povoljnijim uslovima za vraćanje dugovanja. Nije isključena ni mogućnost da se dio nove pozajmice usmjeri na ovogodišnje potrebe.

Ministarstvo finansija za ovu godinu je preko državnih obveznica pozajmilo oko 142 miliona EUR, dok je planirano da se emituje ukupno 190 miliona.

Prema Strategiji za upravljanje javnim dugom, naredne godine na naplatu dolazi oko 580 miliona EUR obveznica, koje je država emitovala 2015. i 2016. godine.

Rebalansom se planira i promjena člana 14 ovogodišnjeg Zakona o budžetu, kojim je, između ostalog, definisano da za potrebe refinansiranja i stvaranja rezerve Vlada u ovoj godini može da zaključi kreditni aranžman sa finansijskim institucijama, kroz emisiju obveznica na domaćem ili stranom tržištu u iznosu od 250 miliona, uz garanciju Svjetske banke.

Prema saznanjima Vijesti tom članu se dodaje i dio „do 500 miliona kroz emisiju obveznica i državnih zapisa na domaćem i/ili stranom tržištu“.

Vlada će o tome odlučivati sjutra, dok će konačnu odluku donijeti Skupština do kraja mjeseca.

Najčitanije