fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredlog mjera za pomoć turističkim agencijama

Predlog mjera za pomoć turističkim agencijama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorsko turističko udruženje (CTU) predložilo je da Ministarstvo turizma donese zakonsku regulativu po kojoj će turističke agencije moći da zadrže avans koji su uplatili klijenti za putovanja zakazana od 1. marta do 30. oktobra.

CTU je ukazao resornom Ministarstvu i Vladi da poslovanje turističkih agencija ne predstavlja prosto prikupljanje ljudi kako bi se popunilo određeno vozno sredstvo ili određeni smještajni kapaciteti, već je riječ o kompleksnom načinu poslovanja koji zavisi od precizne pripreme i dinamike rada, kvaliteta dobavljača, i kvaliteta radne snage koja se angažuje u skladu sa programom putovanja.

“Sve to je potrebno ako želimo da gost napusti našu destinaciju zadovoljan, čak i da opet posjeti našu prelijepu zemlju”, naveli su iz CTU-a.

Oni smatraju da je slika o poslovanju turističkih agencija pogrešna, i da se naše poslovanje dobrim djelom posmatra kroz prizmu pojedinih agencija koje rade na način da su koncentrisane na kvantitet, a ne na kvalitet usluge koju pružaju.

“Da bi jedan višednevni program bio spreman, turistička agencija mora da angažuje svoje ljudske i finansijske resurse mjesecima unaprijed”, naveli su iz CTU-a.

Vlada je, kako su kazali, kategorisala turističke agencije kao privredne subjekte koji se zbog pandemije nisu morali zatvoriti, već čije je poslovanje ugroženo.

Tu, smatraju, postoji elementarno nerazumijevanje poslovanja turističkih agencija po tom pitanju.

Iz tog udruženja su predložili da Ministarstvo turizma donese zakonsku regulativu po kojoj će turističke agencije moći da zadrže avans uplaćen od strane klijenata za putovanja koja su bila zakazana od 1. marta do kraja do 30. oktobra, a koje su otkazali zbog globalne pandemije

Gostima bi se, kako su pojasnili, izdao turistički vaučer koji bi im bio garant da mogu da izaberu novi datum dolaska u Crnu Goru za isti ili neki drugi program.

Ukoliko gosti ne bi iskoristili vaučer u periodu od 18 mjeseci, turistička agencija bi bila dužna da uplaćeni depozit vrati gostima.

“To bi svakako bilo značajno turističkoj agenciji zbog likvidnosti, a povećalo bi šansu da se klijenti koji su otkazali putovanje ipak u skorije vrijeme vrate u Crnu Goru. Period od 18 mjeseci može biti dovoljan da agencija opstane i da se oporavi”, navodi se u saopštenju.

Iz tog turističkog udruženja su predložili da se poslovanje turističkih agencija tretira kao zatvoreni biznisi, pri čemu će se uzeti u obzir i sezonalnost našeg poslovanja, imajući u vidu to da smo već ostali bez predsezone.

“Stoga bi za svakog zaposlenog u turističkim agencijama morale važiti mjere pomoći koje važe za zaposlene iz kategorije najugroženijih kompanija za tri mjeseca, a nakon tri mjeseca uraditi reviziju stanja i sagledati dalju potrebu za pružanjem seta mjera pomoći”, dodaje su u saopštenju.

Prema njihovim riječima, alternativa tome bi mogla biti set mjera koji će važiti za cijelu sezonu po uzoru na zemlje regiona prije svega Hrvatsku.

Takođe predlažu da se sa Ministarstvom saobraćaja napravi dogovor da se primjena Zakona o saobraćaju koji je skoro donesen odloži za još jednu godinu i da se početak njegove primjene prenese na 2022. godinu.

“Sve turističke agencije i limo kompanije, koje su poslovale prije ove godine su imale mogućnost da se prilagode na poslovanje do iduće sezone”, kazali sui z CTU-a.

Kako su naveli, poznato je da će prilagođavanje iziskivati velika finansijska ulaganja koja je veoma teško steći u trenutnoj situaciji, a i kasnije jer se prvenstveno moraju usmjeriti na pronalaženje rješenja za finansrianje likvidnosti kompanije do početka naredne sezone.

Iz tog turističkog udruženja su rekli da postoji problem i cjenovne politike i konkurentnosti, jer već sada dobijaju zahtjeve od partnera da će cijene usluga i paketa morati biti niže jer će i platežna moć putnika oslabiti sa krizom.

“Ako se novi zakon krene primjenjivati kako je planirano, skočiće i cijene usluga prevoza, a samim tim doći će i do rasta cijena izleta i paket aranžmana, a ne do smanjenja kako nam partneri zahtijevaju”, smatraju u tom udruženju.

Oni instiraju da resorno Ministarstvo pojača mjere inspekcijskog nadzora prema osobama koje obavljaju poslove turističkih vodiča bez licence izdate od strane našeg ministarstva.

Oni su naveli da su spremni kao Crnogorsko turističko udruženje i kao sektor turističkih agencija, da daju maksimalan doprinos u pokretanju kampanje za animiranje prvenstveno domaćeg i regionalnog tržišta za boravak gostiju u Crnoj Gori.

Iskustvo iz kampanje „Svi na more – svi na odmore“ iz 2010. godine daje dobar primjer potencijala te ideje.

Kampanja bi, kako su pojasnili, podrazumijevala ponudu koja bi gostima na osnovu elektronskog vaučera omogućila korištenja velikog broja benifita, prvenstveno u vidu popusta u hotelima, privatnom smještaju, restoranima, izletničkom programu, rent-a car uslugama, prevozu i slično.

Iz CTU-a su kazali da je projekat razvoja i promocije turizma, koji sprovodi Savjet za regionalnu saradnju a finansira Evropska unija, sproveo je istraživanje turističkih agencija i turoperatora sa Zapadnog Balkana.

Kako su naveli, preliminarni rezultati pokazuju da je 42 odsto turističkih agencija i turoperatora već počelo sa rezanjem troškova i otpustilo dio radnika, njih oko 20 odsto njih već prestalo sa radom, dok 41 odsto ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom samo tri mjeseca.

“S obzirom da bi se sami teško mogli izboriti sa ovakvim okolnostima, 72 odsto agencija i operatora u sektoru turizma u regionu očekuje podršku svojih vlada kako bi nastavili sa radom jednom kada se okonča blokada uzrokovana širenjem virusa COVID 19”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije