fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPratiće regularnost rada obveznika tokom zimske sezone

Pratiće regularnost rada obveznika tokom zimske sezone

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) će pratiti regularnost rada obveznika tokom zimske turističke sezone, saopštili su njeni predstavnici.

Iz PU su kazali da zimska turistička sezona predstavlja period u kojem zbog povećanog broja turista intenzivira privredna aktivnost.

“Zbog toga će i aktivnosti PU u narednim mjesecima biti usmjerene na povećanje stepena poštovanja poreskih propisa kod obveznika čiji biznis je dio zimske turističke ponude Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

PU je, kako su kazali, pripremila kapacitete svojih servisnih službi radi pružanja potrebne logistike i stručnih savjeta poreskim obveznicima, a izrađen je i Informator koji sadrži odgovore na najčešća pitanja, kako bi se olakšalo poslovanje privrednicima.

To se posebno odnosi na one koji počinju biznis, obavljaju sezonsku djelatnost ili se bave ugostiteljskom i djelatnošću izdavanja privatnih smještajnih kapaciteta.

“I poreska inspekcija će u narednim mjesecima pratiti regularnost poslovanja poreskih obveznika sa aspekta registrovanja djelatnosti, evidentiranja prometa i zapošljavanja radne snage, kod djelatnosti koje su prepoznate kao visokorizične i na osnovu rizika utvrđenog kod pojedinačnih poreskih obveznika, a sve u cilju suzbjanja sive ekonomije”, rekli su iz PU.

S obzirom da zimski period tradicionalno obilježavaju manifestacije zabavnog karaktera u periodu novogodišnjih praznika u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima, kao i bogata ponuda u zimskim turističkim centrima tokom sezone skijanja, i aktivnosti PU će biti intezivne, kako u sjevernoj regiji, tako i u primorskim opštinama i na teritoriji Glavnog grada.

“Imajući u vidu navedeno, kao i najavljenu uspješnu zimsku sezonu, očekuje se da će najveći dio privrednika koji posluju u tursitičko-ugostiteljskom sektoru dobrovoljno poštovati poreske propise i da će zimska turistička sezona opravdati fiskalni potencijal koji posjeduje, kroz uspješnu naplatu javnih prihoda”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Centar za građansko obrazovanje, CGO

Žrtve bombardovanja Murina 25 godina bez pravde

Podgorica, (MINA) – Civilne žrtve NATO bombardovanja Murina bez pravde su 25 godina od...