fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPower AB grupi status povlašćenog proizvođa

Power AB grupi status povlašćenog proizvođa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Firma Power AB group dobila je status povlašćenog proizvođača električne energije za mini hidroelektranu (mHE) Bukovica u opštini Кolašin, odlučio je odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Oni su dodali da status povlašćenog proizvođača važi 12 godina, što znači da će firma iz Кolašina imati pravo na podsticaje do 8. juna 2032. godine, piše Dan.

Povlašćeni status znači da vlasnik mHE ima zagarantovan otkup svakog kilovat-sata (kVh) električne energije i to po cijeni koja je značajno veća od tržišne. Cijena je veća upravo zbog podsticaja koje plaćaju građani i privreda preko računa za struju.

Dio podsticaja plaća i Vlada. Tačnije do 300 utrošenih kVh struje plaća Vlada od akciza na ugalj, dok svaki potrošenih kilovat preko 300 plaćaju građani i to po cijeni od skoro jedan cent po kilovatsatu.

Firma Power AB group je koncesiju za izgradnju mHE Bukovica dobila prije tri godine, odnosno polovinom 2017. godine. Vlasnik firme je Tehno plus iz Podgorice, čiji je osnivač Dragan Andrijašević.

Njaga je Osnovni sud u Podgorici 2008. godine uslovno osudio na pet mjeseci uz novčanu kaznu od 1,2 hiljade EUR zbog krivičnog djela utaje poreza i doprinosa iz Кrivičnog zakonika i zloupotrebe službenog položaja.

Najčitanije