fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovjerioci nezadovoljni listom priznatih i osporenih potraživanja

Povjerioci nezadovoljni listom priznatih i osporenih potraživanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ročište za ispitivanje potraživanja u stečaju Vektre Montenegro, održano u četvrtak, obilježilo je nezadovoljstvo gotovo svih 20 prisutnih povjerilaca i njihovih zastupnika zbog liste priznatih i osporenih potraživanja, koja je dan prije objavljena na oglasnoj tabli Privrednog suda.

Oni su se, kako piše Pobjeda, žalili da nijesu bili u prilici da se upoznaju sa sadržinom tog dokumenta, navodeći da je nejasan, te da je obaveza stečajnog upravnika Radojice Grbe bila da pojedinačno obavijesti svakog povjerioca kojem je osporeno potraživanje.

Grba je saopštio da je svima poslao obavještenje, ali ta informacija, kako se čulo na ročištu, do većeg dijela njih nije došla.

Zbog toga su tražili da se ispitivanje potraživanja odloži dok se svi ne upoznaju sa listom, ali je sudija Zoran Ašanin zaključio ispitno ročište dajući im rok od pet dana za prigovor.

Sudeći po brojnim prigovorima, za očekivati je da Grba izmijeni i dopuni listu kojom su obuhvaćene 83 prijave potraživanja.

Nakon ispitnog ročišta početkom marta, koje je odloženo zbog odsustva Grbe, pristigle su još tri prijave, o čijoj bi blagovremenosti trebalo da odluči sud.

Prema podacima iz liste koja još nije konačna, prijavljeno je 241,4 miliona EUR.

Grba je priznao 174,1 milion EUR, od čega 119,6 miliona razlučnim povjeriocima. U listi je navedeno da je osporeno 103,5 miliona EUR potraživanja.

Švajcarskoj NLB Interfinans je, kao razlučnom povjeriocu, od prijavljenih 49,3 miliona EUR priznato 41,9 miliona.

Isti status dobile su još i mađarska OTP banka, kojoj je od 128,3 miliona priznato 68,6 miliona, Crnogorska komercijalna banka (CKB) kojoj je od 33,2 miliona priznato 8,8 miliona, a 24,4 miliona uslovno, kao i Poreska uprava, odnosno sadašnja Uprava prihoda, sa 228,6 hiljada EUR priznatog potraživanja.

Među stečajnim povjeriocima, čija su potraživanja priznata u cjelosti, između ostalih su Vektra Investments sa 970,6 hiljada EUR, Vektra Boka sa 237,4 hiljade, Opština Budva sa 295 hiljada, Petrol Crna Gora sa 95,7 hiljada, član Odbora direktora Vektre, Milić Popović, sa 111 hiljada, kao i vlasnik kompanije, Dragan Brković, sa 33,7 hiljada EUR potraživanja za zarade.

Priznato je i 18,4 miliona EUR potraživanja Anotek korporacije, koja se dovodi u vezu sa Brkovićem.

Među osporenim potraživanjima su prijave barskog Horizon Logistics-a u stečaju u iznosu od 11 miliona EUR, Uprave prihoda Pljevlja sa 9,9 miliona i drugih.

Upravi carina je osporen dio potraživanja za carinski dug, pa je od 1,1 milion priznato 797,3 hiljade EUR, a Poreskoj upravi je od šest miliona osporeno 1,6 miliona.

U prvi isplatni red, na osnovu potraživanja zaposlenih, svrstano je 2,25 miliona EUR, u drugom nema povjerilaca, dok je u treći isplatni red svrstano 27,5 miliona EUR potraživanja.

Stečaj u Vektri Montenegro otvoren je polovinom januara na zahtjev NLB Interfinansa.

Odluka Apelacionog suda o žalbi u kojoj Brković tvrdi da je stečaj nezakonito otvoren i dalje se čeka.

Ova banka se u međuvremenu ponovo upisala kao osnivač Vektre, dok je, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, kao direktor i dalje upisan Brković, a Grba kao stečajni upravnik.

Najčitanije