fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećan promet putnika od početka sezone

Povećan promet putnika od početka sezone

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pojačani intenzitet međunarodnog saobraćaja nastavio se u prvoj polovini jula da bi svoj zenit dostigao u proteklom vikendu, kada je u Crnu Goru ušlo 128 hiljada putnika, saopšteno je iz Uprave policije.

Liberalnije covid mjere uslovile su, kako je saopšteno, pojačani međunarodni saobraćaj, pa je tokom juna registrovano povećanje od 51 odsto ukupnog prometa putnika na graničnim prelazima u odnosu na prošlu godinu.

“Povećani promet putnika na graničnim prelazima u Crnoj Gori se registruje od početka ljetnje turističke sezone”, navodi se u saopštenju.

Prethodnih sedmicu najveći promet putnika registrovan je na graničnim prelazima sa Srbijom. Na GP Dobrakovo evidentirano je 108,19 hiljada putnika, odnosno povećanje prometa 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na GP Dračenovac 57,42 hiljade ili 19 odsto, a na GP Ranče 36,28 hiljada ili 13 odsto više.

„Takođe, intenzivan je i međunarodni željeznički saobraćaj, pa je na ŽGP Bijelo Polje povećan promet 36 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, rekli su iz Uprave policije.

Pojačani promet putnika registrovan je i na granici sa Bosnom i Hercegovinom, a posebno na GP Šćepan polje gdje je na ulazu u Crnu Goru evidentirano 53 odsto putnika više nego u istoj sedmici prošle godine, a zatim na GP Vraćenovići i GP Ilino brdo 34 odsto više.

„Na graničnom prelazu Debeli brijeg sa Hrvatskom evidentirano je 76,91 hiljada putnika od čega 46,51 hiljada na ulazu u Crnu Goru, odnosno 28 odsto više nego prošle godine“, dodaje se u saopštenju.

Lučki saobraćaj takođe je u značajnom porastu inteziviranjem kruzing turizma, pa je preko Luke Kotor u Crnu Goru prethodne sedmice ušlo 18,95 hiljada putnika.

„Na aerodromu Podgorica evidentiran je gotovo dva puta veći promet putnika, dok je na aerodromu Tivat zabilježen promet manji oko 25 odsto“, navodi se u saopštenju.

Zabilježen je i pojačani promet na graničnim prelazima sa Republikom Albanijom. Preko graničnog prelaza Božaj u Crnu Goru je ušlo 20,99 hiljada putnika prethodne sedmice, odnosno 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a graničnog prelaza Sukobin 19 odsto više.

„Imajući u vidu da se u špicu turističke sezone promet putnika povećava i do deset puta, a da su kapaciteti graničnih prelaza limitirani, Sektor granične policije je izvršio logističke i tehničke pripreme u svojim organizacionim jedinicama, kako bi se ubrzao promet putnika i smanjila zadržavanja na graničnim prelazima“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...