fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPotrubaču deset hiljada EUR odštete

Potrubaču deset hiljada EUR odštete

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Petodnevnim lišenjem slobode bivšem finansijskom direktoru Kombinata aluminijuma (KAP), Dimitriju Potrubaču povrijeđeno je pravo na slobodu, čast i ugled, kojem je dosuđeno deset hiljada EUR nadoknade, utvrdio je Osnovni sud u Podgorici.

Potrubač je tražio pet miliona EUR nadoknade, a umjesto toga mu je dosuđeno deset hiljada EUR, što je potvrdio i podgorički Viši sud.

Pobjeda piše da mu je taj iznos dosuđen na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog neosnovanog lišenja slobode od pet dana tokom jula 2013. godine i zbog sedmomjesečnog ograničavanja slobode kretanja.

Potrubač je tražio i naknade za izgubljene prihode zbog narušenog poslovnog ugleda i smanjenja konkurentnosti na tržištu rada zbog nezakonitog vođenja krivičnog postupka, te naknade za troškove odbrane. U tužbi je navedeno da zbog toga do penzije neće moći biti angažovan na poziciji finansijskog direktora međunarodne korporacije, ali je sud odbio i taj dio zahtjeva.

Potrubačevi zastupnici su se, između ostalog, žalili na visinu dosuđene naknade, ukazujući da je pogrešan zaključak suda da mu je radni odnos prestao otvaranjem stečaja u KAP-u, a ne nezakonitim hapšenjem.

U prvostepenom postupku je utvrđeno da je Potrubaču prestao radni odnos otvaranjem stečaja 8. jula 2013. godine, a da je četiri dana kasnije Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo istragu protiv njega, što je potvrdio i Viši sud.

Potrubač je uhapšen na graničnom prelazu Dobrakovo zbog sumnje da je počinio višemilionsku krađu struje iz evropske interkonekcije na štetu Crnogorskog elektroprenosnog sistema. Osnovni sud je prihvatio 100 hiljada EUR jemstva bivšeg vlasnika KAP-a En plus grupe kako bi se Potrubač branio sa slobode.

U januaru 2014. obustavljena je istraga protiv njega, jer je utvrđeno da ne postoje dokazi da je izvršio to krivično djelo.

Ustavni sud je usvojio žalbu njegovih branilaca da su mu narušena ustavna prava. Ipak, predstavka koju su uputili sudu u Strazburu proglašena je neprihvatljivom. Nijesu naišli ni na dobru volju Ministarstva pravde, jer nijesu dobili odgovor na predlog za postizanje sporazuma o postojanju štete.

Najčitanije

Cilj Samita pokretanje regiona

Tivat, (MINA-BUSINESS) – ESG Adria Samit, koji je u četvrtak završen u Tivtu, imao...