fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrošači sve bolje informisani

Potrošači sve bolje informisani

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora će, donošenjem novog zakona o zaštiti potrošača, urediti oblast online trgovine kroz prenošenje aktuelnih direktiva EU i u tom domenu ojačati prava potrošača i prodavaca, saopštila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić.

Ona je u kampanji povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite potrošača – 15. marta kazala da je online trgovina doživjela ekspanziju i postala najsigurniji način trgovine tokom pandemije covid-19.

Kordić je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, rekla da se godinama posvećeno radi na usklađivanju i sprovođenju evropskog zakonodavstva i prakse i da će do kraja naredne godine, donošenjem planiranih zakonskih akata, Crna Gora u potpunosti usaglasiti nacionalno zakonodavstvo sa evropskim i na taj način pružiti svojim građanima prava koja građani Evropske unije imaju na raspolaganju.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina-Božović, poručila je da taj resor snažno i posvećeno radi na unapređivanju položaja potrošača u Crnoj Gori, te da je nedavno Vlada, na predlog tog resora, usvojila trogodišnji Nacionalni program zaštite potrošača koji nalazi uporište u prioritetima predviđenim Novom strategijom Evrope u ovoj oblasti i fokus stavlja na obezbjeđivanje većeg stepena poštovanja prava potrošača.

„Potrošač kao osnova tržišne ekonomije mora biti informisan, sa pravom na izbor i zaštićen od bilo koje vrste zloupotrebe, što je nedvojivo od izgradnje snažnog društva kakvom težimo“, kazala je Lipovina-Božović.

Ona je podsjetila da je uspostavljanje Centralnog informacionog sistema za zaštitu potrošača jedan od načina na koji Ministarstvo doprinosi stvaranju ambijenta u kojem je potrošač svjestan svoje uloge u društvu, značaja zaštite svojih prava, ali i obaveza institucija koje ih štite.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Jasna Vujović, kazala je su usluge od javnog interesa, kao što su distribucija i snabdijevanje električnom energijom, vodom, komunalne usluge, elektronske komunikacione usluge, poštanske i druge usluge, jedna od oblasti u kojoj se prava potrošača često krše.

„Potrošač ima pravo na pristup i korišćenje usluge od javnog interesa pod jednakim uslovima, ako je to tehnički izvodljivo i bez diskriminacije. Potrošač ima pravo na račun koji mu omogućava uvid u stvarnu potrošnju kada su u pitanju usluge od javnog interesa. Takođe ima pravo na besplatnu kontrolu računa, kao i pravo na besplatnu promjenu pružaoca usluge od javnog interesa, ukoliko je to moguće“, kazala je Vujović.

Ona je navela da je trgovac dužan da obezbijedi kvalitet usluge od javnog interesa u skladu sa zakonom i ugovorom. Takođe je u obavezi da obezbijedi potrošački servis kojim će omogućiti pružanje potrebnih informacija potrošaču, a ima obavezu i da omogući potrošaču podnošenje prigovora u skladu sa zakonom prijem prigovora u skladu sa zakonom.

Glavna tržišna inspektorka u Upravi za inspekcijske poslove, Marina Radulović, kazala je da su potrošači u Crnoj Gori sve više svjesni potrošačkih prava kojima raspolažu, kao i mehanizama kako da ih zaštite.

Ona je dodala da se potrošači najviše obraćaju Tržišnoj inspekciji koja je u prethodnoj godini imala 1,4 hiljade inicijativa, od čega su 873 žalbe potrošača.

„Te žalbe su se uglavnom odnosile na nesaobraznost proizvoda, neizdavanje računa i cijene, a mi smo tu da odmah reagujemo, odnosno, inspektor će prvo razmotriti inicijativu i zatim sprovesti inspekcijski nadzor“, poručila je Radulović.

Ona je objasnila da svaki potrošač, kada smatra da su mu potrošačka prava ugrožena, prvo treba da se obrati trgovcu, podnošenjem prigovora u pisanoj formi. Trgovac je dužan da potrošaču, u roku od osam dana od prijema prigovora, odgovori u pisanoj formi.

Ukoliko je odgovor negativan, tada se potrošač obraća inspekciji koja razmatra inicijativu i sprovodi inspekcijski nadzor i utvrđuje da li je došlo do ugrožavanja prava potrošača.

Potrošači svoja prava mogu ostvariti sudskim ili vansudskim putem.

Uprava za inspekcijske poslove ima svoj Call centar 080 555 555 i dežurnog inspektora u tržišnoj inspekciji koji je na raspolaganju da pruži informacije i zaprimi sve prijave potrošača.

Pored Centralnog informacionog sistema za zaštitu potrošača, građani mogu postaviti pitanja, informisati se o svojim pravima ili podnijeti žalbu preko web portala www.potrosac.me

Advokat i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran, Miloš Vukčević, kazao je da je kolektivna ili tužba u zaštitu kolektivnih interesa potrošača uvedena 2014. godine Zakonom o zaštiti potrošača.

On je naveo da je svrha kolektivne tužbe da se zaštite kolektivna prava potrošača i da se ona se može podnijeti protiv trgovaca ili grupe trgovaca koji, nudeći nepoštene ugovore i poslovnu praksu krše kolektivna prava potrošača.

Vukčević je objasnio da tužbu može podnijeti Centar za zaštitu potrošača, odnosno svaka NVO koja se bavi zaštitom potrošača, a može je podnijeti i državni organ nadležan za zaštitu potrošača, u ovom slučaju, Ministarstvo za ekonomski razvoj i nadležni Direktorat.

“Ukoliko sud usvoji tužbeni zahtjev on će zabraniti trgovcu da i dalje nastavi sa nepoštenom poslovnom praksom, nepoštenim ugovornim odredbama, odnosno da nastavi da krši kolektivna prava potrošača. Trgovcu će se zabraniti da ubuduće tako postupa, kao i da, ukoliko je u mogućnosti, ispravi posledice svog nezakonitog ponašanja i kršenja kolektivnih prava potrošača”, kazao je Vukčević.

Kampanju povodom Svjetskog dana potrošača, 15. marta, realizuje Generalni sekretarijat Vlade, u okviru projekta ME4EU koji finansira EU. Cilj kampanje je podizanje svijesti građana o pravima potrošača, njihovoj zaštiti i osnaživanju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije