fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrebno snaženje IPA strukture

Potrebno snaženje IPA strukture

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Snaženje IPA strukture preduslov je uspješne apsorpcije sredstava EU fondova, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Sekretarka Ministarstva i nacionalna ovlašćena službenica za finansijsko upravljanje sredstvima IPA fondova (NAO), Ana Raičević, održala je danas sastanak sa predstavnicima tijela koja čine strukturu za samostalno upravljanje pretpristupnim sredstvima iz EU fondova – IPA sredstva.

Raičevic je istakla da su jačanje kadrovskih kapaciteta i zadržavanje postojećeg obučenog i iskusnog kadra, ključni izazovi sa kojima se suočava cijela struktura.

U tom smislu, kako je dodala, neophodno je pronaći i osmisliti efikasnije mehanizme kojim će se obezbijediti kontinuirano jačanje kapaciteta IPA strukture, kako bi se umanjili svi rizici u procesu ugovaranja dostupnih EU sredstava i sprovođenja projekata, kako u aktivnoj IPA II perspektivi tako i u nadolazećoj finansijskoj perspektivi IPA III za period 2021-2027.

Takođe, identifikovana je potreba intenziviranja komunikacije i saradnje između tijela i aktera unutar IPA strukture.

Uzimajući u obzir veliki iznos sredstava koji Crna Gora, kao zemlja kandidat, dobija iz IPA fondova, aktivnosti na nivou strukture, ali i očuvanje institucionalne memorije, od krucijalnog su značaja za uspješnu apsorpciju dostupnih EU sredstava i pripreme zemlje za članstvo u EU.

„Potrebno je graditi sve jaču i bolju koordinaciju svih uključenih struktura, kako bi Crna Gora ubuduće povlačila što više sredstava iz fondova EU, što zahtijeva veliku posvećenost svih aktera u procesu, koji mogu računati na punu podršku NAO-a u okviru svih poslovnih aspekata“, poručila je Raičević.

Sastanku je prisustvovala i nacionalna koordinatorka za instrument pretpristupne podrške Crnoj Gori (NIPAK), Milena Žižić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije