fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrebna saradnja u oblasti praćenja postupaka privatizacije

Potrebna saradnja u oblasti praćenja postupaka privatizacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupštinska Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije trebalo bi da od Savjeta za privatizaciju prima informacije o privatizaciji kompanija u realnom vremenu, kako bi organizovala sjednice i donosila određene zaključke, ocijenjeno je na sastanku njihovih predstavnika.

Ti zaključci bi, kako je pojašnjeno, bili potom usmjereni ka Savjetu za privatizaciju i Tenderskoj komisiji.

Predsjednik tog skupštinskog tijela, Maksim Vučinić, sastao se danas sa predstavnicima Savjeta: državnom sekretarkom u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Oliverom Popović, predsjednikom Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda (IRF) Velizarem Kaluđerovićem, šeficom finansija IRF-a Jelenom Strugar i šefom pravne službe IRF-a Mirkom Maškovićem.

„Na sastanku je razgovarano o odluci o Planu privatizacije za ovu godinu, razlozima koji su opredijelili Savjet za ovogodišnje privatizacije, kao i o stanju u preduzećima koje planira da privatizuje“, saopšteno je iz Skupštine.

Vučinić je podsjetio da je Komisija u prethodnom periodu usmjeravala aktivnosti ka kontroli završenih privatizacija i da ima za cilj da se u narednom periodu, u saradnji sa Savjetom, pažnja usmjeri na aktuelne privatizacije koje su predviđene odlukom o Planu privatizacije za ovu godinu.

On smatra da bi Komisija trebalo da bude pravovremeno upoznata sa detaljima tenderskih uslova, raspisivanjem tendera i rangiranjem ponuda na tenderu.

Predstavnici IRF-a su govorili o planiranim privatizacijama kompanija i to Montepranzo Bokaprodukt, Turistički centar Durmitor i Institut za crnu metalurgiju, u kojima IRF ima većinski ili potpuni udio u vlasništvu.

Oni su predložili Savjetu da ih uvrsti u Plan privatizacije za ovu godinu.

Popović je navela da Ministarstvo podržava rad Komisije, te da će u radu biti transparentni i da će tom skupštinskom tijelu biti dostupni svi raspoloživi podaci i informacije iz domena nadležnosti tog Vladinog resora.

Ona je kazala da Plan privatizacije za ovu godinu predstavlja okvirni plan, te da će se privatizaciji Budvanske rivijere pristupiti detaljno i obazrivo, a ukoliko počne proces privatizacije, Komisija će biti obaviještena o svim koracima.

Popović je napomenula i da u tom kontekstu stoje na raspolaganju za svaki vid saradnje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije