fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrebna kreditna linija za obaranje kamata

Potrebna kreditna linija za obaranje kamata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Obezbjeđivanje povoljnije kreditne linije za mikrokreditne finansijske institucije (MFI) smanjilo bi kamatne stope na kredite koje one nude klijentima, smatraju njihovi predstavnici.

Kamatne stope na kredite koje MFI nude klijentima, a uglavnom se radi o onima koji ne mogu dobiti zajmove kod banaka jer nijesu bonitetni, u prosjeku su veće i do četiri puta, piše Pobjeda.

Posljednji podaci Centralne banke (CBCG) pokazuju da je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite kod MFI iznosila 23,18 odsto, a kod banaka 5,87 odsto. Ukupni krediti koje su MFI odobrile klijentima, prema posljednjim podacima s kraja avgusta, bili su blizu 70 miliona EUR.

List piše da je krajem oktobra crnogorska delegacija održala sastanak sa direktoricom IFC za Evropu i Centralnu Aziju, Wiebke Schloemer, na kojem je guverner Radoje Žugić otvorio pitanje obezbjeđivanja izvora finansiranja za mikrofinansijske institucije u Crnoj Gori.

On je tada ocijenio da bi to doprinijelo snižavanju kamatnih stopa koje nude MFI, a koje trenutno predstavljaju veliko opterećenje za njihove klijente.

Izvršna direktorica Alter modusa, Ana Kentera, kazala je da u toj MFI pozdravljaju inicijativu CBCG da se obezbijede dodatni izvori finansiranja za mikrofinansijske institucije.

“Za očekivati je da bi svako smanjivanje kamatnih stopa kreditora MFI, uključujući i IFC, dovelo i do smanjivanja kamatnih stopa koje se nude klijentima. Samim tim, logično, smanjilo bi se i opterećenje klijenata”, rekla je Kentera.

Pored te MFI u Crnoj Gori posluju još i Monte kredit, Ozmont, Montenegro investments kredit, Klikloan, Kredit plus, Moj kredit, svi iz Podgorice i Kapital invest iz Berana. Njima se u julu pridružila i još jedna – Labor iz Podgorice.

Na sajtu CBCG još nema finansijskih izvještaja tih MFI za devet mjeseci, ali su po polugodišnjim, od njih osam, pet u gubitku.

Najbolji rezultat ima Alter modus, koji je za pola godine u plusu 1,53 miliona EUR, a dao je 47 miliona kredita. Na drugom mjestu je Montenegro investments kredit koji je u plusu 197 hiljada EUR, a odobrio je 7,5 miliona EUR kredita. Monte kredit je sa 26 hiljada EUR profita na trećem mjestu, a u kreditima ima 7,9 miliona EUR.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...