fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpuno ukidanje rominga od 2021. godine

Potpuno ukidanje rominga od 2021. godine

Beograd, (MINA-BUSINESS) – Resorni ministri Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova potpisali su danas u Beogradu Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga, koji podrazumijeva njihovo postepeno snižavanje od 1. jula i potpuno ukidanje od 2021. godine.

Sporazum, čija primjena počinje 1. jula, potpisali su predstavnici šest zemalja Zapadnog Balkana u okviru Digitalnog samita u Beogradu.

Činjenica da od 2021. godine građani regiona neće plaćati roming donijeće, kako je ocijenjeno na samitu, značajne koristi stanovništvu i kompanijama.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, koja je u ime Crne Gore potpisala sporazum, kazala je da to znači regulisanje cijena rominga za svaku od zemalja.

“To znači da vas više ne mogu iznenaditi računi za telefon kad se vratite iz neke od zemalja regiona. Sporazum ograničava da naknade za roming imaju jedan fiksni iznos u odnosu na cijenu koju imate kod svog operatera u zemlji”, objasnila je Sekulić nakon potpisivanja sporazuma.

Ona je dodala da to znači da minut razgovora u romingu ne može biti dodatno naplaćen više od pet centi u odnosu na cijenu koja se plaća u matičnoj zemlji.

“To znači i da vaša poruka, ukoliko je plaćate pet centi u Crnoj Gori, a putujete u zemlje regiona, ne može biti naplaćena više od dva centa u odnosu na cijenu koju imate kod operatora u svojoj zemlji”, rekla je Sekulić.

Ona je navela i da internet, odnosno količina prenesenih podataka, u prvoj godini može biti maksimalno naplaćena 2,5 centa po megabajtu, a u drugoj 1,5 cent.

Sekulić je kazala da od 2021. godine nema više rominga.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, saopštila je da je Digitalni samit važan iz političkih, društvenih i ekonomskih razloga.

„Danas iz Beograda šalejmo poruku svijetu, uprkos svim izazovima i nerazumijevanjima. Nastavljamo da radimo na regionalniom povezivanju i saradnji, implementaciji ranije dogovorenih sporazuma otvaranju novih perspektiva“, rekla je Brnabić.

Ona smatra da politički momenat nije najbolji za regionalni samit i potpisivanje novih sporazuma.

„Budućnost regiona i mladih ljudi zavisi od toga da, upravo u ovako teškim situacijama, donesemo prije svega poltičku odluku da ćemo dalje graditi, a ne narušavati stabilnost regiona“, dodala je Brnabić.

Ona je kazala da je potpisivanje regionalnog sporazuma o romingu za Srbiju bila teška odluka u vrijeme kada je Priština uvela takse od 100 odsto na uvoz robe iz te zemlje.

“Najlakše i istovremeno politički najpopularnije bi bilo da smo odbili da potpišemo ovako važan, dobar i koristan sporazum, važan za građane“, saopštila je Brnabić.

Ona smatra da sporazum znači mnogo više.

„Iz ugla Srbije sporazum pokazuje mapu puta koji treba da slijedimo, a koji podrazumijeva više saradnje, dogovora i međusobnog razumijevanja u inetresu svih građana“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je Digitalni samit važan kako bi se pokazalo da region prati vrijeme i trendove u kojem žive njegovi stanovnici.

Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju, Mariya Gabriel, kazala je da su svi zajdnički sarađivali kako bi građani imali benefite od potpisanog sporazuma.

„Sarađivali smo kako bi osigurali zajedno napredak iz digitalne agende za Zapadni Balkan. Primjetno je snažno zalaganje svih učesnika“, dodala je Gabriel.

Ona je kazala da je ugovor demonstracija snažne političke volje.

„Ovo je vaš sporazum, a ne naš“, poručila je Gabirel.

Ona smatra da smanjenje cijena rominga nije samo neophodnost, nego je i važno, jer donosi korist za građane i kompanije.

Predsjednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, rekao je da je danas ispisana nova strana istorije.

On je naveo da šta god taj sporazum značio, on mora da bude ispunjen konkretnim pojedinostima.

„On treba da doprinese boljem kretanju privrednika kroz region i bržem stvaranju novih vrijednosti“, poručio je Čadež.

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), koji podržava samit, Majlinda Bregu, kazala je da joj je drago što je sporazum danas potpisan, jer je cilj svih evropska perspektiva.

„Ne mogu da nađem bolji pristup regionalnoj saradnji od ovog. Do posljednjeg trenutka smo bili zbunjeni da li će se desiti potpisivanje“, rekla je Bregu.

Ona smatra da će smanjenje cijena rominga biti dobra ponuda za mlade i turiste.

Na pitanje koliko će tačno iznositi cijene rominga, Bregu je odgovorila da treba da se pripremi akcioni plan i mapa puta koji će to preciznije definisati.

„Postoje različiti tehnički procesi. Cijene će se smanjivati korak po korak. Tokom prelaznog perioda maloprodajne cijene će se smanjiti najmanje 25 odsto i 33 odsto za SMS. Od 2021. godine ove cifre će doći na nulu“, rekla je Bregu i dodala da operatori o tome znaju više detalja.

Održavanje Digitalnog samita inicirano je višegodišnjim akcionim planom za regionalnu ekonomsku saradnju u okviru Berlinskog procesa, inicijative, čiji je cilj unaprjeđenje regionalne saradnje, a prvi takav skup održan je prošle godine u Skoplju.

Samit je okupio oko tri hiljade učesnika iz 30 ekonomija Zapadnog Balkana, Evrope i svijeta.

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...