fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisan sporazum o smanjenju proizvodnje nafte

Potpisan sporazum o smanjenju proizvodnje nafte

Moskva, Vašington, (MINA-BUSINESS) – Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i saveznice u proizvodnji nafte, potpisale su sporazum o smanjenju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno.

Kako se navodi u saopštenju, postignut je dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za dva mjeseca, počevši od 1. maja, prenosi Tanjug.

“Poslije online sastanka na ministarskom nivou članica OPEC-a i zemalja koje nijesu članice, potpisan je sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno za period od dva mjeseca, počevši od 1. maja”, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike Kazahstana i dodaje da Kazahstan podržava taj sporazum.

To znači da će Meksiko smanjiti proizvodnju nafte za 100 hiljada barela dnevno u maju i junu, umjesto 400 hiljada barela, kako je prvobitno predlagano.

Ta zemlja se prvobitno protivila većem smanjenju proizvodnje nafte.

Predsjednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Vladimir Putin i Donald Trump, i saudijski kralj Salman podržali su postignuti sporazum članica OPEC-a i njihovih saveznica o postepenom smanjenju proizvodnje nafte.

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, objavljenom poslije telefonskog razgovora trojice lidera, cilj sporazuma je da se stabilizuju svjetska tržišta i osigura održivost svjetske ekonomije.

“Ovaj sporazum stupa na snagu”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Trump je pohvalio sporazum vodećih svjetskih proizvođača nafte o smanjenju proizvodnje na globalnom nivou i poručio da će se, zahvaljujući tome, sačuvati radna mjesta u energetskoj industriji u SAD-u.

“Ovo će spasiti stotine hiljada radnih mjesta u oblasti energetike u SAD-u”, rekao je Trump.

Najčitanije