fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPosvećeni ispunjenju obaveza iz poglavlja

Posvećeni ispunjenju obaveza iz poglavlja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pregovaračka struktura i sve nadležne institucije posvećeno rade na finalizaciji preostalih obaveza, kako bi se u narednom periodu stekli uslovi za ispunjenje završnih mjerila i privremeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja 2, 18 i 19, saopštila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić.

Riječ je o poglavljima 2 Sloboda kretanja radnika, 18 Statistika i 19 Socijalna politika i zapošljavanje.

Kordić je, u okviru ciklusa redovnih konsultacija, danas razgovarala sa šeficama radnih grupa za poglavlja 2 i 19, Anom Leković i Jevrosimom Pejović, kao i predstavnicima Radne grupe 18, iz Uprave za statistiku, uključujući i predstavnike Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, na temu važnosti kvaliteta podataka za proces pregovora s EU.

Na sastancima, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, su razmijenjena mišljenja u vezi sa aktuelnim stanjem i predstojećim aktivnostima ovih radnih grupa, uključujući izradu mape puta za završna mjerila, s ciljem što efikasnije realizacije preostalih obaveza u ovim poglavljima.

Kordić je ukazala na potrebu intenziviranja koordinacije i rada, kako radnih grupa, tako i svih institucija uključenih u realizaciju obaveza iz poglavlja Sloboda kretanja radnika, Statistika i Socijalna politika i zapošljavanje, kako bi se preostale obaveze realizovale u skladu sa planiranom agendom.

Sagovornici su se saglasili o značaju koji ta tri poglavlja imaju za crnogorska društvo, prije svega za kvalitet života građana, i u tom kontekstu dogovorili naredne korake s ciljem pune usklađenosti sa evropskim propisima i standardima, te najboljim evropskim praksama u oblastima koje su predmet navedenih poglavlja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije