fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPostoji interes za jačanje saradnje sa Vojvodinom

Postoji interes za jačanje saradnje sa Vojvodinom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Snaženje ekonomske saradnje Crne Gore i Vojvodine, sa akcentom na agrar, bilo je tema sastanka predstavnika crnogorske privredne delegacije i vojvođanske Vlade, koji su ocijenili da postoji obostrani interes i prostor za jačanje poslovnih veza u toj oblasti.

Predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović, kazao je da je ukupna robna razmjena Crne Gore i Srbije u prošloj godini iznosila 585 miliona EUR, u čemu je crnogorski izvoz učestvovao sa 93 miliona.

„Orhrabruje činjenica što je prošle godine izvoz iz Crne Gore u Srbiju povećan oko 40 odsto. Takođe, ostvarujemo rast i u razmjeni usluga, posebno u turizmu, gdje su prošle godine turisti iz Srbije ostvarili tri miliona noćenja u hotelskom smještaju, što je oko 25 odsto više nego u 2017. godini“, rekao je Golubović.

On je dodao da sajamske manifestacije značajno doprinose jačanju međusobnih biznis veza, kao i za povećanju vidljivosti crnogorskih proizvoda. S tim u vezi, on je podsjetio na nedavno učešće domaćih proizvođača na sajmu u Mostaru i najavio predstojeći nastup na sajmovima u Celju, Tirani i Prištini.

Pokrajinski sektretar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Vojvodine, Vuk Radojević, saopštio je da je PKCG uradila mnogo za crnogorske proizvođače, jer je omogućila njihov zajednički nastup i povećala vidljivost proizvoda.

On je naveo da ga raduje činjenica da je povećan izvoz proizvoda iz Crne Gore u Srbiju, jer trend rasta robne razmjene treba da bude obostran.

Radojević smatra da da prostor za saradnju postoji u sektoru voća i povrća, gdje je Vojvodina, kroz subvencioniranje, ostvarila pozitivne rezultate, naročito u razvoju malih proizvođača.

Državni sekretar u crnogorskom Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Đuro Žugić, kazao je da je Srbija glavni spoljnotrgovinski partner Crne Gore u oblasti poljoprivrede, jer u ukupnom crnogorskom uvozu hrane učestvuje sa oko 40 odsto.

Istovremeno, crnogorski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Srbiju iznosi 35 odsto od ukupnog proizvoda agrara iz Crne Gore.

„Crnogorska poljoprivreda ide dobrim putem, jer se iz godine u godinu povećavaju sredstva agrobudžeta usmjerena za razvoj te djelatnosti. Naš agrobudžet je ove godine povećan 30 odsto u odnosu na prošlu. Takođe, u značajnoj mjeri koristimo sredstva EU kroz IPARD programe za snaženje te izuzetno važne privredne grane“, rekao je Žugić.

Na sastanku je konstatovano da je neophodno da privredene komore jačaju regionalno povezivanje kako bi pospješile zajednički nastup preduzeća na trećim tržištima, kao što je kinesko.

Najčitanije