fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPošta ponudila povišicu od 11 odsto, štrajkači odbili

Pošta ponudila povišicu od 11 odsto, štrajkači odbili

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava Pošte ponudila je predstavnicima sindikata povećanje zarada od 11 odsto, što oni, kako su saopštili Vijestima, nijesu mogli prihvatiti, pa će pregovori biti nastavljeni u ponedjeljak.

Predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković kazao je da današnji sastanak ne smatra pregovorima, već samo kao obavještenje jer sastanku nijesu prisustvovali izvršni direktor niti članovi odbora direktora.

“Pominjala se cifra od 11 odsto što je za nas neprihvatljivo. Dali smo neke od modela za povećanje zarada koje će rukovodioci prenijeti direktoru. Tako da pregovore ponovo počinjemo u ponedjeljak i nadam se da će nam zahtjev o povećanju zarada biti ispunjen”, kazao je Marković, prenosi portal Vijesti.

Štrajački odbor zahtijeva povećanje zarada od 30 odsto, jer su sadašnje plate poštara i šalterskih radnika oko 550 EUR i najniže su u javnom sektoru.

Marković je kazao da o drugom zahtjevu koji se odnosi na isplatu punih zarada za period štrajka nijesu dobili ponudu.

Iz Pošte su kazali da je na današnjem sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici menadžmenta, Jedinstvenog sindikata i Nove sindikalne organizacije, razgovarano o ponudi rukovodstva koja podrazumijeva povećanje od 11 odsto za zaposlene koji ne čine menadžment.

„Povećanju bi prethodile izmjene kolektivnog ugovora na način da se približe koeficijenti zaposlenih i onih koji čine menadžment, odnosno da se prag od koeficijenta 5.0 podigne na 5.5 i da se svi niži koeficijenti proporcionalno podignu“, naveli su iz Pošte u saopštenju.

Kako su rekli, takođe je predložena izrada i usvajanje pravilnika o varijabilnom dijelu zarade, prema kojem bi se zarada mogla uvećati za još dodatnih do deset odsto mjesečno zaposlenima sa dobrim rezultatima rada, odnosno koji dostignu normu rada koja bi bila sporazumno definisana sa oba reprezentativna sindikata.

„Zaposlenima sa najnižim koeficijentom je u maju ove godine povećana zarada za 10 odsto, te bi se sa sadašnjom ponudom ostvarila mogućnost povećanja zarade zaposlenima sa dobrim rezultatima rada do 31 odsto u toku ove godine“, navodi se u saopštenju.

Iz Pošte su kazali da je zajednički zaključak predstavnika sindikata i menadžmenta da je važno što prije doći do rješenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...