fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoremećaji u snabdijevanju zadržali cijene nafte blizu 82 USD

Poremećaji u snabdijevanju zadržali cijene nafte blizu 82 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu 82 USD, podstaknute poremećajima u snabdijevanju iz Kazahstana i Libije koji su neutralisli zabrinutost zbog brzog širenja zaraze omikronom.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu oslabila je 13 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 81,62 USD. Na američkom tržištu pala je 17 centi, na 78,73 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci pomno prate zbivanja u Kazahstanu gdje su protesti u prošloj sedmici prouzrokovali poremećaje u željezničkom prometu i pogodili proizvodnju na najvećem naftnom polju Tengiz.

Najveći kazahstanski naftni projekt Tengizchevroil (TCO) postepeno povećava proizvodnju na Tengizu, objavio je u nedjelju operater Chevron.

Podršku cijenama pruža i smanjeno snabdijevanje iz Libije, s prošlogodišnja 1,3 miliona barela dnevno na 729 hiljada barela dnevno, zbog radova na održavanju naftovoda.

Naftno tržište podstiču i očekivanja da će azerbajdžanski izvoz nafte iz turske luke Ceyhan u februaru pasti na 14,72 miliona barela, sa 17,27 miliona barela u januaru, prema rasporedu koji je Reuters dobio na uvid.

Trgovce ohrabruje i rast globalne potražnje i skromnije povećanje ponude Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), Rusije i saveznika nego što se očekivalo.

Proizvodnja OPEC-a porasla je u decembru 70 hiljada barela dnevno u odnosu na novembar, a sporazum OPEC+ otvorio je prostor za povećanje od 253 hiljda barela dnevno.

Kočnica cijenama bilo je ubrzano širenje koronavirusa. Prve studije signalizirale su da omikron donosi manji rizik težih oblika bolesti i hospitalizacije nego delta, ali stanje u zdravstvenim sektorima u Španiji, Velikoj Britaniji, Italiji i drugim zemljama sve je gore.

OPEC je odvojeno na svojoj internet stranici objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u petak stajao 82,14 USD, što znači da je bio 1,34 USD skuplji u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije