fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPorasla industrijska proizvodnja

Porasla industrijska proizvodnja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Industrijska proizvodnja u Crnoj Gori u novembru je porasla 18,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazuju podaci Monstata.

“Indeks industrijske proizvodnje je od januara do novembra, u odnosu na isti prošlogodišnji period, porastao 22,8 odsto”, navodi se u saopštenju.

Sektor snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija bilježi značajan rast od 70,2 odsto, sektor prerađivačke industrije je ojačao 10,1 odsto, dok je sektor vađenja ruda i kamena pao 21,6 odsto.

Iz Monstata su saopštili da su cijene industrijskih proizvoda iz uvoza u novembru u odnosu na oktobar bile u prosjeku niže 0,1 odsto.

“Uvozne cijene industrijskih proizvoda su u novembru u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bile više 1,8 odsto”, dodali su iz Monstata.

Stopa rasta cijena industrijskih proizvoda iz uvoza za prvih 11 mjeseci ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, iznosila je 1,7 odsto.

Iz Monstata su naveli da su cijene proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz u novembru, u odnosu na oktobar, bile u prosjeku niže jedan odsto.

“Izvozne cijene industrijskih proizvoda su u novembru, u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pale dva odsto”, navodi se u saopštenju.

Stopa rasta cijena proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz za prvih 11 mjesecu ove godine, u odnosu na isti period prošle, iznosila je 1,6 odsto.

Najčitanije