fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPopuštanje inflacije u SAD-u podstaklo rast indeksa

Popuštanje inflacije u SAD-u podstaklo rast indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Street-u u utorak su nadoknadili gubitke od prethodnoga dana, jer su podaci o popuštanju inflacionih pritisaka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) podržali nadu ulagača o usporavanju tempa povećanja kamata američke centralne banke.

Dow Jones ojačao je 0,17 odsto na 33.592 boda, dok je S&P 500 porastao 0,87 odsto na 3.991 poen, a Nasdaq indeks 1,45 odsto na 11.358 bodova, prenosi Hina.

Nakon što su dan prije pali, indeksi su u utorak nadoknadili te gubitke, zahvaljujući podatku da su proizvođačke cijene u SAD-u porasle osam odsto u 12 mjeseci do oktobra, manje nego mjesec prije i manje nego što se očekivalo.

Taj izvještaj potvrđuje da inflacioni pritisci popuštaju, na šta je ukazao i prošle sedmice objavljeni podatak da su potrošačke cijene u oktobru porasle 7,7 odsto na godišnjem nivou, sporije u odnosu na septembarskih 8,2 odsto.

„Tržište pokreću podaci o inflaciji, koji su nešto niži nego što se očekivalo, što podržava nadu da je inflacija dosegnula vrhunac i da će u narednom peirodu slabiti”, rekao je predsjednik u firmi Chase Investment Counsel, Peter Tuz.

Slabljenje inflacije podržava nadu da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), usporiti tempo povećanja kamata.

Nakon što je početkom novembra Fed četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 procentnih poena, analitičari očekuju usporavanje tempa povećanja u decembru na 0,5 procentnih poena.

U drugom dijelu trgovanja ulagače je uznemirila vijest da je u eksploziji u Przewodowu, selu u istočnoj Poljskoj, blizu granice s Ukrajinom, poginulo dvoje ljudi.

Radi se o projektilima ruske proizvodnje, no Rusija opovrgava da ih je ona ispalila, a ni zapadne obavještajne službe ne mogu potvrditi ko ih je ispalio.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,21 odsto na 7.369 bodova, ali je frankfurtski DAX porastao 0,46 odsto na 14.378 poena, a pariski CAC 0,49 odsto na 6.641 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije