fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoništena odluka CEDIS-a o dodjeli posla nabavke pametnih brojila

Poništena odluka CEDIS-a o dodjeli posla nabavke pametnih brojila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je odluku uprave Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) da se kompaniji Meter&Control, biznismena Vojina Lazarevića, dodijeli posao nabavke 32 hiljade brojila i druge opreme vrijedne 4,7 miliona EUR.

Na odluku CEDIS-a žalili su konzorcijumi Mezon-Enerdat iz Danilovgrada i Infinity ITSS and Energy iz Podgorice i Prointer ITSS iz Banjaluke, jer su smatrali da je uprava crnogorske kompanije nezakonito, ignorišući uslove konkursa, njihove ponude proglasila neispravnim, piše Pobjeda.

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki 28. marta je poništila je odluku CEDIS-a, zbog bitnih povreda postupka, a žalbe odbacila jer ih je proglasila bespredmetnima zbog poništenja tendera.

Prema odluci Komisije, sva uložena sredstva kompanija, koje su morale da uplate po 20 hiljada EUR da bi se žalile, biće vraćena u roku od 15 dana, uz obavezu CEDIS-a da plati i troškove postupka.

List piše da način na koji je uprava CEDIS-a pripremala javni poziv za nabavku takozvanih pametnih brojila, mijenjanje uslova tendera i odluka o prvorangiranoj kompaniji ukazuju na pristrasnost i favorizaciju jednog ponuđača. U pitanju je kompanija koja je ponudila da za posao koji treba da odradi naplati dva miliona EUR više od najniže ponude.

Uprava CEDIS-a je prethodni tender, koji je bio objavljen u februaru prošle godine, poništila nekoliko dana prije datuma predviđenog za otvaranje ponuda, u momentu kada su raspolagali sa ograničenim brojem pametnih brojila i kada je bilo dovedeno u pitanje priključenje novih potrošača.

Nakon toga je izgubljeno punih šest mjeseci za raspisivanje novog tendera, da bi se sačinila nova specifikacija opreme, što je automatski izazvalo sumnje da se on “pakuje” za poželjnog ponuđača.

Pobjeda piše da je u novom tenderu dio tehničke specifikacije planski bio prilagođen brojilima Lazarevićeve firme. Sumnje su se obistinile nakon završetka novog tendera.

Pobjeda je ranije pisala da je izvršni direktor CEDIS-a, Vladimir Čađenović, odlučio da na predlog Komisije za sprovođenje javne nabavke te kompanije za prvorangiranog na tenderu proglasi Meter&Control.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, ponuda konzorcijuma Mezon–Enerdat bila je jeftinija 1,9 miliona EUR od prvorangirane, budvanskog Elektro tima oko million EUR, a konzorcijuma Infinity ITSS and Energy iz Podgorice sa Prointer ITSS iz Banjaluke oko pola miliona EUR.

Moguće da su iznenađujuće niže ponude ostalih učesnika bile ključni motiv da CEDIS, sve u cilju pobjede kompanije Meter&Control na tenderu, ostale proglasi neispravnim.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije