fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPomoći građanima zbog visokih cijena rentiranja stanova

Pomoći građanima zbog visokih cijena rentiranja stanova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prodajne i cijene rentiranja stanova su previsoke, zbog čega država mora sprovesti mjere kojima bi, makar privremeno, ublažila posljedice takvih trendova i pomogla ugroženim građanima, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Poslanik DPS-a u Skupštini, Mihailo Anđušić, kazao je da je početkom pretkrizne 2019. godine, prema podacima Monstata, cijena prosječnog metra kvadratnog stana u Podgorici iznosila 1,2 hiljade EUR.

„Prema toj cijeni, stan od 50 metara kvadratnih vrijedio je oko 60 hiljada EUR. Za tu vrijednost stana, dug za kredit na period od 20 godina iznosio je oko 91 hiljadu EUR, sa mjesečnom ratom od 382 EUR“, naveo je Anđušić u saopštenju.

Danas, kako je precizirao, uz realnu cijenu metra kvadratnog od 1,7 hiljada EUR, vrijednost tog stana porasla je na 85 hiljada EUR.

„Uz očekivani i realni rast kamatne stope, iznos duga za kredit na 20 godina bio bi oko 151 hiljadu EUR, a mjesečni anuitet bi iznosio 630 EUR“, poručio je Anđušić.

Sama vrijednost stana za četiri godine povećana je za 25 hiljada EUR, a mjesečna rata za 250 EUR.

„Dakle, za istu nekretninu koja se kupuje danas, u odnosu na period od prije četiri godine, usljed rasta cijena nekretnina i kamatnih stopa, anuitet je veći čak 65 odsto“, rekao je Anđušić.

On je upozorio da su ovim zabrinjavajućim trendovima pogođene mnoge kategorije društva – podstanari i mladi bračni parovi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije