fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPolovina prihoda od turizma neoporezovana

Polovina prihoda od turizma neoporezovana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Istraživanje Udruženja građana Alternativa pokazalo je da je bar polovina prihoda od turizma neoporezovana, kao i da samo od nelegalnog privatnog smještaja državni i opštinski budžeti gube 300 do 400 miliona EUR, saopštio je koordinator Vesko Pejak.

“Dok se vrh države trudi da nađe pozajmicu, novac nam prođe preko granice neprijavljen. Da se iskoristi za poboljšanje infrastrukture i novu ponudu na primorju, imali bi svake godine veći broj turista. Ovako imamo manji broj turista, jer nam je ponuda jednolična i dosadna”, kazao je Pejak Pobjedi.

On je dodao da većina izdavalaca smještaja vjeruje da su plazma televizor i kablovska TV vrhunac turističkog ugođaja.

“To je u zemljama poput Turske ili Hrvatske neophodni minimum. Zato je bitno da država uredi standarde za privatni smještaj, da sve oporezuje i izradi neku vrstu karte gdje bi turisti mogli da vide šta imamo u vanhotelskom smještaju. Tako bi svake godine prebacili milijardu prihoda od turizma”, smatra Pejak.

On je podsjetio i da do tada evidencija privatnog smještaja i suzbijanje sive ekonomije ostaju izazov za nadležne.

Resorno ministarstvo smatra da će novom strategijom razvoja turizma uspjeti da se izbori sa tim dugogodišnjim problemom. Strategijom razvoja turizma do 2025. godine procijenjeno je, kako su kazali, da su kapaciteti privatnog smještaja 120 do 150 hiljada smještajnih jedinica. S druge strane, nezvanično nam je rečeno da je do kraja prošle godine u registru bilo svega šest hiljada prijavljenih izdavalaca smještaja.

Kako u ovom momentu ne postoje zvanični podaci o broju onih koji posluju u sivoj zoni, resorno ministarstvo razmatra uvođenje informacionog sistema po ugledu na eVisitor u Hrvatskoj.

Ministarstvo je pripremilo Prijedlog zakona o turizmu i ugostiteljstvu kojim bi trebalo da se dodatno uredi ta oblast, naročito u dijelu izdavanja odobrenja za rad, oglašavanja i kontrole.
“Namjera je da se precizno definiše ko i pod kojim uslovima može pružati ove usluge, da se definiše njihov sadržaj, uz jasnu podjelu nadležnosti između organa koji izdaju odobrenja za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti, te podjelu nadležnosti inspekcija na državnom i lokalnom nivou”, kazali su iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Oni su dodali da će predložena rješenja u dijelu inspekcijske kontrole dovesti do drastičnog suzbijanja sive ekonomije.

Iz tog Vladinog resora su saopštili da imaju intenzivnu saradnju sa Udruženjem izdavalaca privatnog smještaja.

“Fokus saradnje biće na kreiranju sistema koji će izdavaocima omogućiti jednostavnu prijavu, ali i promociju, a korisnicima usluga da na jednom mjestu nađu sve neophodne podatke i rezervišu smještaj”, kazali su iz Ministarstva.

Predsjednica Udruženja izdavalaca privatnog smještaja Branka Džoganović rekla je da su problemi vlasnika privatnog smještaja prvenstveno nedostatak dijaloga i dobre volje da se problemi rješavaju na lokalnom nivou.

“Tražimo da rješenja za izdavanje budu trajna, da putem online aplikacije možemo da se registrujemo, tražimo redovnu i kvalitetnu edukaciju, organizovanu prodaju kapaciteta, tražimo nesmetane uslove za obavljanje djelatnosti za koju se registrujemo – infrastruktura, čistoća, parking, plaže”, navela je Džoganović-

Ona tvrdi da su izdavaoci smještaja najveći resurs u koji mora da se uloži da bi se višestruko vratilo, a dosadašnja praksa pokazuje da se samo prave planovi kako da se još nešto naplati.

Ona je sapštila da postoji značajna siva zona u privatnom smještaju, koju je sam sistem stvorio.

“Dali smo naše preporuke i rješenja za drastičan pomak na bolje i nadamo se da je sazrela svijest da se ovdje radi o gotovim, spremnim kapacitetima koji čekaju organizovano, domaćinsko upravljanje”, rekla je Džoganović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije