fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPokrivenost prostora urbanističkim planovima dostigla 96,6 odsto

Pokrivenost prostora urbanističkim planovima dostigla 96,6 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je potpuno spremna za nove investicije, s obzirom da je pokrivenost njenog prostora prostorno urbanističkim planovima (PUP) dostigla 96,6 odsto, pišu Dnevne novine.

Pošto će PUP Kotora uskoro biti operativan, pokrivenost crnogorskog prostora planovima porašće na 99,1 odsto, pokazao je izvještaj o realizaciji Strategije razvoja građevinarstva do ove godine.

“U dijelu pokrivenosti prostora Crne Gore prostorno-urbanističkim planovima, sa 28 odsto prije deset godina postiglo se 96,6 odsto pokrivenosti”, navodi se u izvještaju koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

U prethodnim godinama glavni razlog nedostatka većih investicija u građevinarstvu, ali i većih gradskih prihoda po tom osnovu, bio je nedostatak prostorno-urbanističkih planova.

Samo opštine Kotor i Budva nemaju usvojene prostorno-urbanističke planove u ovom trenutku.

“Opština Kotor je pripremila Nacrt prostorno-urbanističkog plana i sprovela javnu raspravu, pa je za očekivati da procenat pokrivenosti teritorije Crne Gore do usvajanja ovog izvještaja poraste na 99,1 odsto”, navodi se u dokumentu.

U izvještaju se precizira da je po obimu i važnosti za unapređenje pravno-institucionalnog okvira posebno važno uvođenje sistema Jedan šalter u oblasti izgradnje objekata usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Vlada je krajem maja pokrenula veliki projekat izrade Plana generalne regulacije Crne Gore. Izrada Plana koštaće čak dva miliona EUR.

Radi se o planskom dokumentu kojim se detaljnije određuju ciljevi i mjere prostornog i urbanističkog razvoja Crne Gore, uz uvažavanje specifičnih potreba koje proističu iz regionalnih posebnosti.

U pitanju je, uz Prostorni plan do 2040. godine, najvažniji planski dokument za socio-ekonomski razvoj Crne Gore, a projekat bi trebalo da bude okončan u naredne dvije godine.

Najčitanije