fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodsjetili na pridržavanje mjera

Podsjetili na pridržavanje mjera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomije je podsjetilo sve trgovačke lance, markete kao i druge prodajne objekte na obavezu poštovanja mjera koje je ranije propisao Institut za javno zdravlje.

Iz tog Vladinog resora su kazali da svi prodajni objekti moraju obezbjediti mjesta za dezinfekciju ruku, kao i da bi bilo najbolje da ono bude na kasama na kojima treba da budu postavljeni pumpe sa dezinfekcionim rastvorima na bazi alkohola koncentracije od 60 do 90 odsto.

“Moguće je koristiti gotova sredstva posebno pravljena za ovu namjenu ili rastvor medicinskog alkohola iste koncentracije”, navodi se u saopštenju.

Radnici u marketima, kako su podsjetili, ne treba da dolaze na posao ako imaju simptome respiratorne infekcije ili visoku temperaturu.

U svakodnevnom radu radnici, posebno oni koji dolaze u kontakt sa novcem, treba da pooštre higijenu ruku i da se strogo pridržavaju mjera propisanih od strane Instituta za javno zdravlje.

“U slučaju da koriste rukavice, treba da imaju dovoljne količine „običnih“ najlonskih rukavica ili rukavica od latexa. Pooštrena higijena ruku se preporučuje i u slučajevima kada se rukavice ne nose”, pojasnili su iz Ministarstva.

Potrebno je postaviti adekvatne postere odnosno obavještenja o mjerama prevencije, simptomima infekcije kao i obavještenja o mjestima na kojima se ruke mogu dezinfikovati.

Iz Ministarstva su naveli da će zbog uočenih nepravilnosti u poštovanju mjera u narednom periodu pojačati inspekcijski nadzor trgovačkim lancima, marketima kao i drugim prodajnim objektima.

Najčitanije