fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPodrška socijalnih partnera programu Evropa sad

Podrška socijalnih partnera programu Evropa sad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijalni savjet podržao je mjere programa Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Evropa sad, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i dodao da je to krupan korak za radnike i poslodavce.

„Ova podrška predstavlja veliko zadovoljstvo ministra finansija Milojka Spajića i mene i cijele Vlade. Ovo je pravi korak unaprijed i puno nam znači ova podrška socijalnih partnera“, kazao je Milatović novinarima nakon sjednice Socijalnog savjeta.

On je rekao da je minimalna zarada u prethodnih deset godina povećana sa 190 EUR na 222 EUR, a da je ova Vlada u prethodnih deset mjeseci uspjela da je poveća sa 250 EUR na 450 EUR.

„Ovo je ogroman korak naprijed, sada je povećanje skoro stoprocentno, a imamo i istorijsko smanjenje opretećenja na rad sa 39 odsto na 23 odsto“, precizirao je Milatović.

On je kazao da su se na Socijalnom savjetu aplauzom usaglasili za jednu izvanrednu politiku, iza koje su saglasni svi socijlani partneri i kojom se povećava standard građana i cjelokupan ambijent.

Spajić je zahvalio socijalnim partnerima na visokom nivou podrške koji su imali.

„Evropa sad je vrlo značajan korak naprijed. Naša namjera je da idemo dalje u reforme, tu mora biti balans između prava i dostojanstva radnika, sa jedne strane, i sa druge, profitabilnosti poslodavaca“, naveo je Spajić.

On je kazao da je ovo veliki dan za Crnu Goru, kao i da je Vladina namjera da mladi ostanu u Crnoj Gori i vežu sudbinu za ovu državu.

„Ubijeđeni smo da će svi zakoni biti usvojeni na vrijeme u sklopu seta budžetskih zakona i tu ne očekujem nikakve probleme“, saopštio je Spajić.

On je, govoreći o sredtvima za Fond za zdravstvo, naveo da će biti nadomještena iz mjera koje se odnose na akcize na nezdrave proizvode, progresivno oporezivanje i zakon o igrama na sreću.

„Efekat na budžet je potpuno održiv i nijesmo zabrinuti što se toga tiče“, dodao je Spajić.

On je kazao da će se minimalna zarada od 450 EUR koja će se ispalaćivati biti kao opterećenje prethodne od 320 EUR, što nije toliko povećanje koliko se čini, upravo zbog smanjenja opterećenja na rad.

„Najveći problem poslodavaca je problem odlaska radne snage, a mi želimo da preduprijedimo takve talase. Želimo da vežemo mlade da ostanu u Crnoj Gori“, rekao je Spajić.

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica, saopštio je da je bitno da se minimalna zarada od 450 EUR očekuje od Nove godine, a povećanje u prosjeku od 17,5 odsto takođe od januarske plate.

foto: MINA

„Samo djelovanje sidnikata se zasniva na solidarnosti, a po ovom planu će niže zarade biti i više povećane. Predstavnici Vlade su nam predočili otkud sredstva za ovakav plan“, rekao je Zarubica.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković, kazao je da je USSCG podržala snažno program.

foto: MINA

„Uglavnom je većina naših predloga koje smo godinama unazad predlagali inkorporirana u ovaj program i mislimo da je on održiv. Boljitak očekujemo u februaru“, dodao je Keković.

Predsjednik Unije poslodavaca (UPCG), Predrag Mitrović, rekao je da je za poslodavce važno što su pokazali društvenu odgovornost i da će u skladu sa svim reformama pratiti situaciju.

foto: MINA

„Ima dio koji smatramo nedovoljno jasnim gdje nijesu napravljene analize budućih procesa i to ćemo morati ubrzano da radimo. Crnogorski poslodavci žele da zaposleni bude zadovoljan, pri čemu smo zainteresovani za eliminisanje sivog tržišta. Zato smo dali podršku da tu istraju“, rekao je Mitrović.

On je dodao da postoji zona ranjivog biznisa, što se odnosi na mala i mikro preduzeća i porodična, što će Vlada morati da prihvati kao obavezu ako se desi da se gube radna mjesta.

Spajić je, govoreći o smanjenju akciza na gorivo, kazao da sve što rade žele da bude održivo.

„Što se tiče akciza, prije tih promjena, morate da znate koliko se prometuje goriva, moramo da uvedemo hemijske akcizne markice i time bismo tu sivu ekonomiju doveli na manji nivo i otvorio bi se prostor za promjenu akcinzne politike“, objasnio je Spajić.

Milatović je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da je usvojen zakon o radnicima metalske i rudarske industrije, koji treba da ispravi nepravdu prema tim radnicima.

„Njime će nekih 800 radnika dobiti nadoknadu u iznosu od 12 hiljada EUR, koja će biti isplaćena u četiri rate u naredne dvije godine. To će biti adekvatno budžetirano“, dodao je Milatović.

On je naveo i da Vlada nije obaviještena o arbitraži za Sveti Stefan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...